Deel deze spotlight

Duurzame kranen en toebehoren voor utiliteitsbouw

Tekst
BeeldDelabie Benelux

De juiste kraan voorzien op de juiste plaats? Het lijkt de logica zelve, maar zeker in de utiliteitsbouw is het minder evident dan het lijkt. Voor Delabie, producent van kranen en toebehoren voor die utiliteitsbouw, is sensibilisering daarover bijna een halszaak. De fabrikant is sinds een kwarteeuw een gevestigde waarde op de Belgische markt, maar heeft een geschiedenis die terug gaat tot 1928. De afgelopen tien jaar bouwde de onderneming ook in Nederland aan een almaar betere marktpositie. Onder meer met de introductie van Be-Line®, een nieuw assortiment van hulpmiddelen en grepen, wil het bedrijf voor extra toegevoegde waarde zorgen.

Delabie werd exact negentig jaar geleden opgericht toen Georges Delabie na een carrière als arbeider besliste om zelfstandig te worden en een gieterij kocht. Vanaf 1947 kreeg hij versterking van zoon Jean, met wie hij diverse modellen van sanitaire kranen creëerde en commercialiseerde onder de merknaam Delabie, die sindsdien uitgroeide tot een belangrijke referentie in de markt. Anno 2018 is Delabie nog altijd een familiebedrijf pur sang. Het wordt geleid door drie telgen van de derde generatie (Jean-Claude, Gérard en Luc) en zelfs iemand van de vierde generatie (Patrick, zoon van Jean-Claude en achterkleinzoon van de stichter). De productie van collecties gebeurt in het Franse Friville, een in 1863 opgericht bedrijf dat in 1928 door Georges Delabie werd overgenomen. Daarnaast heeft het bedrijf Europese vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Polen en Portugal. Ook in Hong Kong en Dubai beschikt de onderneming sinds 2012 over een eigen filiaal.

NONCHALANCE BIJ WATERGEBRUIK

‘Door de jaren heen zijn we altijd onze missie en visie trouw gebleven’, vertelt Roos Ysebaert, marketing- en communicatie verantwoordelijke voor de Benelux. ‘We maken kranen en toebehoren uitsluitend voor de utiliteitsbouw, vanuit het besef dat die producten aan heel andere vereisten moeten voldoen dan bij residentiële projecten.’ Het is onmiskenbaar zo dat mensen sanitaire voorzieningen thuis op een heel andere manier gebruiken dan in ziekenhuizen, gevangenissen, winkelcentra, horeca, kantoorgebouwen, de kinderopvang, et cetera. ‘Waar we thuis veel meer gefocust zijn op een zorgzame omgang met en duurzaam gebruik van de materialen én van water (omdat we zelf de factuur moeten betalen), springen we daar in de hierboven genoemde gebouwen op een heel andere manier mee om. Uit vergeetachtigheid, nonchalance of hygiënische overwegingen laten we de kraan wel eens open staan, wat tot nogal wat kopzorgen leidt bij beheerders van dergelijke gebouwen. Tegelijk zijn we als eindgebruiker enorm veeleisend geworden: bij gebruik van sanitaire voorzieningen in openbare gebouwen willen we dat ze minstens zo comfortabel en luxueus zijn als thuis.’

ACHT BASISVEREISTEN

Om torenhoge waterfacturen te vermijden, maar tegelijk toch voor een comfortabel gevoel bij de eindgebruiker te zorgen, houdt Delabie bij de ontwikkeling van elk nieuw product rekening met acht cruciale basisvereisten. Die voorwaarden zijn: een water- en energiebesparend karakter; bestendigheid tegen vandalisme en intensief gebruik; een gemakkelijke installatie; een gemakkelijk (lees: beperkt) onderhoud; hygiënisch (makkelijk reinigbaar) voor de eindgebruiker; comfortabel en ergonomisch voor de eindgebruiker; veiligheid en design.

‘Naast design en prijs, zijn nog zoveel andere aandachtspunten van belang.'

‘Die acht voorwaarden zijn voor ons echt cruciaal’, vervolgt Roos Ysebaert. ‘Ze zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de sanitaire voorzieningen een levensduur van minstens vijftien jaar kennen en de bouwheer dus niet elk jaar op kosten wordt gejaagd. Bij het design vertrekken we niet vanuit modetrends, maar kiezen we consequent voor strakke, sobere en tijdloze ontwerpen.’

ZELFSLUITENDE KRANEN

Vanuit de hierboven aangekaarte ecologische en economische overwegingen begon Delabie in 1983 met de ontwikkeling van een eigen assortiment zelfsluitende kranen. Om de marktpositie in die nichemarkt nog te verstevigen, nam het bedrijf in 1996 BINE over, de onderneming die zich in 1981 de uitvinder van dergelijke kranen mocht noemen. Daarmee was de honger van het familiebedrijf nog niet gestild. In 2006 volgde de overname van Chavonnet (marktleider in kranen voor ziekenhuizen) en Sogeprove (producent van hulpmiddelen en hygiëne-accessoires voor utiliteiten). Nog een jaar later zette Delabie stevig voet aan de grond op de Britse markt door de acquisitie van Douglas, marktleider in sanitair voor utiliteiten in Engeland. In 2012 nam het bedrijf Kuhfuss Sanitär (de Duitse nummer twee in RVS sanitair) en een gieterij in Portugal over. De laatste overname in het rijtje dateert inmiddels van 2013: sindsdien maakt Senda, een Portugese fabrikant van sanitaire toestellen in RVS (urinoirs, douchezitjes, wastafels,…) deel uit van de Delabie-groep.

VERDER KIJKEN DAN BUDGET

Eén van de sterktes van Delabie is de enorme focus op en de sterke interactie met de diverse nichemarkten. Voor elk segment is een ‘marktdirecteur’ aangesteld, die door beursdeelnames en contacten met verschillende instituten en organisaties permanent op de hoogte blijft van de meest recente normeringen en aanbevelingen. ‘Daarnaast hebben onze vertegenwoordigers regelmatig contact met architecten om specifieke projecten op te volgen. Zij kunnen de architecten aanraden welke producten zich het best lenen voor bepaalde installaties.’ Daarmee komen we meteen bij het absolute stokpaardje van Delabie: de juiste kraan en het correcte toebehoren voorzien op de juiste plaats. ‘Zeker in de utiliteitsbouw, een markt waar ook de keuze voor sanitaire producten hoofdzakelijk vanuit budgettaire overwegingen wordt gemaakt, is dat absoluut geen sinecure. Het komt regelmatig nog voor dat een installateur, denkend aan zijn eigen winstmarge, in laatste instantie nog een kraan voor residentieel gebruik plaatst in openbare gebouwen. Omdat dergelijke kranen niet beantwoorden aan de specifieke noden van de utiliteitsbouw, dient de bouwheer ze dan vaak al na een erg korte tijdspanne te vervangen. Dat is sneu voor alle partijen.’ Gelukkig groeit stilaan het bewustzijn dat de kraan thuis lang niet dezelfde is als wat je vindt in toiletten van bijvoorbeeld ziekenhuizen of (weg)restaurants. ‘Zelfs als dat besef aanwezig is, kiezen bouwheren of aankoopverantwoordelijken in de utiliteitsbouw vooral vanuit tijdsgebrek nog te vaak voor vertrouwde oplossingen. Het is onze taak hen te informeren dat in deze markt, naast design en prijs, nog zoveel andere aandachtspunten van belang zijn’, verduidelijkt Roos Ysebaert.

'Bij gebruik van sanitaire voorzieningen in openbare gebouwen willen we dat ze minstens zo comfortabel en luxueus zijn als thuis.’

AANBOD

Het assortiment van Delabie is opgesplitst in vijf productgroepen: kranen voor utiliteiten; kranen voor ziekenhuizen; toegankelijkheid en autonomie (hygiëne-accessoires); sanitaire apparaten in RVS; specifieke kranen. In het aanbod van toegankelijkheidsoplossingen lanceerde het bedrijf een tijdje geleden drie collecties van grepen en hulpmiddelen zoals muurbeugels, douchestangen en –zitjes. ‘Het gaat telkens om dezelfde producten, maar in een andere afwerking: Ultra Polish (producten afgewerkt in glanzend gepolijst RVS), Ultra Satin (afwerking in mat gepolijst RVS) en Nylon (afgewerkt in kunststof, met een staalkern).’

BE-LINE®

Daar voegde het bedrijf recent nog een collectie aan toe, met Be-Line®. ‘Dit is een designassortiment van grepen en douchezitjes waarmee we esthetiek, comfort, hygiëne, veiligheid én een gevoel van welzijn willen geven aan specifieke gebruikers zoals senioren, mensen met een beperkte mobiliteit of mensen met een beperking. Het is dus een generatie-overschrijdend gamma aangepast aan elke levensfase – ongeacht leeftijd en graad van autonomie – dat zorgt voor een aangenaam gebruik van publieke sanitaire ruimtes. De strakke lijnen van de grepen en zitjes van het Be-Line® assortiment zorgen voor een natuurlijke integratie in hun omgeving. Bovendien nemen de steunen, dicht tegen de muur, minder plaats in. Daardoor kan de gebruiker zich gemakkelijker verplaatsen in de sanitaire ruimte (douche, WC, ...) en krijgt hij dus meer bewegingsvrijheid. De afgeronde vorm van de Be-Line®- grepen, met een ergonomisch platte anti-roterende voorzijde, past volledig in de vorm van de hand en biedt de gebruiker zekerheid.’ Bij het ontwerp van de grepen uit het Be-Line® assortiment werd er extra aandacht besteed aan het beperken van koppelstukken. ‘Vooral op de rechte delen, die het vaakst in contact zijn met de handen, vermijden we op die manier de ophoping van onzuiverheden en het ontstaan van bacteriehaarden.’ Zoals alle producten in het assortiment Toegankelijkheid, geldt op het Be-Line®-gamma het Securit Pack: op de CE-gemarkeerde producten, die een gewicht van meer dan 200 kg aankunnen, geldt een tienjarige garantie.

DIENSTEN

De vertegenwoordigers van Delabie komen op simpel verzoek op bezoek om de ondersteuning bij projecten te bespreken en de meest geschikte producten voor iedere toepassing te helpen selecteren. Stakeholders uit de utiliteitsbouw kunnen het bedrijf ook contacteren voor hulp bij het voorschrijven, uitleg over normen en regelgeving, BIM-bestanden, et cetera. ‘Door een allesomvattende dienstverlening profileren wij ons graag tot de geschikte partner voor alle sanitaire voorzieningen’, besluit Roos Ysebaert.

Tekst: Bart Vancauwenberghe | Fotografie: Delabie

Gepubliceerd op5 april 2018 om 10:38