Deel deze spotlight

Duurzamer Alternatief Voor Zaaghout

Tekst
BeeldXYTO Media

Het stijgende aantal (ver)bouwingen maakt dat de prijs van zaaghout door het dak heen is geschoten. De hoge prestatie van dit materiaal maakt dat het één van de meest populaire bouwmaterialen ter wereld is. Welke nu schaars begint te worden.


Het gaat alleen om het aanbod van bewerkt hout dat beperkt. Er is namelijk genoeg voorraad aan natuurlijk hout. Het tekort aan zagerijen maakt dat de bewerking van hout de snelheid van de vraag niet bij kan houden. Deze marktkans hebben menig opportunisten niet gemist. Er zijn een aantal zagerijen, voornamelijk Canadese, die geprofiteerd hebben van deze prijzen. Het gat in de markt is zo groot dat er ook beweegruimte is voor frauduleuze zagerijen. Om de houtkwaliteit te waarborgen zijn er in Nederland keurmerken voor hout leveranciers en handelaren. De keurmerken voor hout in Nederland zijn FSC of PEFC.


Naast de prijs en beschikbaarheid van hout is het ecologische materiaal ook niet vochtbestendig. Doordat de vraag naar grondstoffen en bouwmaterialen elke dag stijgt, maar de beschikbaarheid ervan afneemt, neemt de populariteit van duurzame materialen toe. Het gebruik van ecologische materialen en producten in de (ver)bouw(ing) is een essentieel begin om evenwicht te vinden in materiaalgebruik. Daarbij, gaan duurzame materialen ook vaak langer mee.


Bamboe is het alternatief op hout, dat nog duurzamer is dan hout. Ook bamboe heeft een eigen FSC keurmerk waarmee de kwaliteit gewaarborgd kan worden. Bamboe is een natuurlijk en duurzaam materiaal. Doordat bamboe snel en op veel plekken groeit, is er weinig vervuilend transport nodig. Bamboe kan sterker en flexibeler zijn dan hout. Daarbij, kan het in alle gevallen beter tegen vocht.


Bamboe stengels hebben dicht opeen staande parallelle vezelbundels. De stevig geweven stengels van de bamboesoorten stengels variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter. De meeste bamboesoorten groeien erg snel. De snelst groeiende soorten hebben groeisnelheden van bijna een meter per dag. Dit is drie keer zo snel als de snelst groeiende boom. Deze eigenschappen maken bamboe een duurzaam populair materiaal in de bouw.


Vietnamees architect Vo Trong Nghia is op een missie om van bamboe "het groene staal van de 21e eeuw". Hij heeft een tijd terug een paviljoen ladder gemaakt geheel vanuit bamboe. De architect gebruikte hiervoor bewerkte bamboestaven en met planten gevulde manden om een stevige structuur te creëren. Het doel van dit project is om de structurele mogelijkheden van bamboe te laten zien. Bamboe heeft namelijk een treksterkte die vergeleken kan worden met staal. Dit maakt bamboe ook een betrouwbaar en duurzaam materiaal voor de ladders en trappen van de toekomst. Dit project is één van de weinige ter wereld die bewezen heeft dat bamboe een overvloedig, snel en goedkoop alternatief is voor veel gebruikte vervuilende materialen in de bouw en architect industrie.


De ladders zijn samengebonden met duurzaam touw. Hierdoor ontstaat er een regelmatig rooster dat stevig genoeg is om meer dan driehonderd kilo te dragen. De maximale hoogte die bereikt is, is vier meter tien. Dit ontwerp rolsteiger is dus geschikt om gebruikt te worden voor particulier zowel als zakelijk gebruik. De architect ziet het project als een prototype voor hoe architectuur kan helpen de natuur terug te brengen in moderne steden.
Gepubliceerd op14 december 2022 om 15:32
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga