Deel deze spotlight

Een ergonomische keuken ontwerpen

Tekst
BeeldXYTO Media

De keuken is in elk huishouden een belangrijke plek. Er wordt meerdere keren per dag gebruik van gemaakt, en het is vaak ook een van de grotere kamers in het huis. Wat bijna net zo belangrijk is als de keuken zelf, maar waar minder vaak over wordt gesproken, is de ergonomie van de keuken. Het nieuwste keukenblad voor de keuken is natuurlijk altijd mooi, maar is deze ook ergonomisch? Een goed ergonomisch ingerichte keuken is prettig voor je klanten. Op die manier kunnen ze een goede houding in de keuken behouden en lichamelijke klachten zoals rugpijn voorkomen. Dit betekent ook meer genot in de keuken, wat het ook een stuk comfortabeler maakt.

Zorg dat alles de juiste hoogte is

Wanneer mensen gaan koken, kan het vervelend zijn als ze telkens moeten bukken. Langdurig bukken kan namelijk leiden tot rugklachten. Je wilt dit natuurlijk voorkomen, en daarom is het belangrijk om bij het ontwerp van de keuken het keukenblad op de juiste hoogte te plaatsen. Houd hierbij rekening met de lengte van je opdrachtgever. De ideale hoogte is wanneer de onderarm zich op ongeveer 12 centimeter van het keukenblad bevindt. Bij gezinnen met verschillende lengtes kun je tot een compromis komen. Daarnaast kun je een achterwand keuken plaatsen, zodat niemand te veel moeite hoeft te doen om de muren schoon te maken. Dit maakt koken een stuk comfortabeler.

Apparatuur inrichten

Een keuken bevat natuurlijk veel meer dan alleen een kookplaat en het aanrecht. Ook de verschillende apparaten in de keuken zoals de vaatwasser of de oven staan vaak op plekken waar gebukt moet worden om er bij te kunnen. Vandaag de dag is het gelukkig eenvoudig om al die apparatuur op een hogere plek te laten installeren. Het is trouwens aan te raden om de oven op ooghoogte te laten plaatsen. Dit is niet alleen handiger om eten eruit te halen en ergonomischer, maar ook veiliger, aangezien kinderen er dan niet bij kunnen.

Positie van de werkdriehoek

Niet alleen de positie en indeling van de keukenapparatuur zijn belangrijk, maar ook de indeling van de keuken zelf. Hierbij hebben we het over de werkdriehoek, die bestaat uit de koelkast, de spoelbak en het fornuis. Deze 3 elementen worden vaak samen in een zogenaamde driehoek geplaatst, genaamd de werkdriehoek. In deze driehoek is de afstand niet meer dan 6 meter. Het wordt aangeraden om een dubbele armlengte afstand tussen de 3 elementen te houden, zodat er altijd genoeg ruimte is, wat vooral handig is als er meerdere mensen in de keuken moeten koken. Een ergonomische keuken ontwerpen hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar er moet extra aandacht besteed worden aan bovenstaande elementen.

Gepubliceerd op4 december 2023 om 9:56
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga