Deel deze spotlight

EEN HOUTEN SCHIP OP DE AMSTERDAMSE WAL

TekstPEFC Nederland
BeeldFrancisco Nogueira en Michael Sieber

Op het Amsterdamse Zeeburgereiland zijn twee opvallende zogeheten Freebooter-appartementen gebouwd met uitzicht op het IJ. Het project is ontworpen door Giacomo Garziano van het bureau GG-loop en grotendeels gemaakt van gecertificeerd hout. Freebooter betekent letterlijk vrijbuiter. De term verwijst naar het maritieme verleden van Nederland. Vrijbuiters brachten eeuwen geleden vrije scheepslieden aan bij de diverse grote rederijen.

Het project is nu in feite een ‘schip op het land’, met in het ontwerp veel verwijzingen naar wind, water en zeil. Het complex vormt een centraal punt voor de buurt, dat opvalt door zijn contrast met de aangrenzende gebouwen. De houten lamellen, gemaakt van PEFC-gecertificeerd Western Red Cedarhout, zijn zo geplaatst dat het zonlicht optimaal binnen kan schijnen en terwijl tegelijkertijd de privacy wordt gewaarborgd. De ruimtes in het gebouw zijn volgens de ontwerper ook vloeiend en organisch met elkaar verbonden, waardoor het lijkt of het huis beweegt.

De constructie van het appartement is volledig geprefabriceerd met hout en staal als belangrijkste materialen, wat in het verleden ook de meest gebruikte materialen in de scheepsbouw waren.

Voor een optimaal resultaat werd de constructie van PEFC-gecertificeerd Cross Laminated Timber en staal offsite geprefabriceerd. De architect Giacomo Garziano, in samenwerking met Pieters Bouwtechniek, heeft zelfs de plek van de stopcontacten en lichtschakelaars in de houtenwanden al in de fabriek laten uitsparen, waardoor het privé project een buitengewoon korte bouwtijd kende.Hout is een bijzonder milieuvriendelijke bouwstof die oneindig beschikbaar is als het uit gecertificeerde bossen afkomstig is en bovendien -dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen- bruikbaar is voor steeds meer toepassingen. “Ik zie dit biophilic ontwerp als de sleutel tot een echt geweldig ontwerp, waarbij de technische aspecten van milieubewust bouwen in evenwicht worden gebracht met de kwalitatieve, in-huis beleving", zegt Garziano.

Tomorrow’s Timber Talks

Pablo van der Lugt (Green Matters/TU Delft) en Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie/de Bouwcampus), schreven het boek Tomorrow’s Timber over de vele toepassingsmogelijkheden van duurzaam hout in de bouw. Speciaal voor PEFC is ook een gepersonaliseerde versie van het boek verschenen, met een apart katern over PEFC. Deze Amsterdamse appartementen zijn als project case opgenomen in het boek.

Van der Lugt en Harsta trekken het land in om tijdens speciale workshops, Tomorrow’s Timber Talks genaamd, architecten, ontwerpers en ontwikkelaars en beslissers in de bouw bij te praten over de gebruiksmogelijkheden van hout in de bouw. Indrukwekkende, bijzondere voorbeelden passeren dan de revue, maar dat niet alleen. Hout is namelijk ook geschikt voor de verdere afwerking en interieurinrichting als vloeren, dakspanten gevels, trappen, ramen en deuren.


Wil je meer informatie over deze workshops of je gelijk aanmelden? Dat kan op www.pefc.nl/talks.

Gepubliceerd op12 augustus 2021 om 0:00