Deel deze spotlight

Een huis met Genoeg bereik voor slimme apparaten

Tekst
BeeldAll 4 Control

Smart homes zijn niet langer een toekomstvisioen. Bij het ontwerp en de bouw van nieuwbouwwoningen of renovatie van panden, moet er steeds vaker rekening worden gehouden met gewenste domotica-oplossingen. Het is zaak dat vooraf de juiste opzet wordt gemaakt zodat alle slimme apparaten op de juiste manier met elkaar communiceren en naar behoren functioneren. Dit doe je door te inventariseren hoe de juiste infrastructuur er uit gaat zien.

Bedraad of draadloos

In de basis zijn het de apparaten die bepalen of de aansturing bedraad of draadloos gaat. Een bedrade aansturing geniet altijd de voorkeur boven een draadloze aansturing. Binnen draadloze aansturingen zijn er meerdere systemen mogelijk, afhankelijk van de apparatuur zal hier de keuze in gemaakt moeten worden.

Bedraad

Voor het bedrade netwerk moet er rekening gehouden worden met de stroomvoorziening van de slimme apparaten. Zorg dus voor de juiste infrastructuur van de energievoorziening. All4Control kan hierin met je meedenken. De betere domoticasystemen werken vanuit een centraal punt in de woning en hebben soms een decentrale aftakking. Vanuit het centrale punt zal het bedrade besturingsnetwerk vertrekken. Meestal lopen er meerdere bedrade infrastucturen ten behoeve van besturing in de woning. Denk hierbij aan Datanetwerk (ICT) of bijvoorbeeld KNX-besturingsbus.

Draadloos

Draadloos is een handige toepassing wanneer het echt niet mogelijk is om op een bepaalde locatie een bedrade oplossing aan te leggen. Of als de slimme (vaak minder slimme) apparaten alleen de mogelijkheid hebben om draadloos te kunnen verbinden. Indien er voor een draadloze oplossing gekozen wordt, is het dus van belang dat er goed gekeken wordt hoeveel draadloze apparaten er worden verbonden, hoeveel capaciteit ze verbruiken en of ze de juiste draadloze taal spreken.

Om al je slimme apparaten met elkaar verbinding te laten maken, zul je als eerst moeten beginnen met het uitdenken van de juiste infrastructuur. En de locaties van waar de slimme apparaten geplaatst gaan worden. Wil je bijvoorbeeld een slimme thermometer installeren? Zorg dan dat er ook fysieke temperatuursensoren ingebouwd zijn zodat de temperatuur juist gemeten wordt en automatisch aangepast kan worden.

Om te komen tot de juiste infrastructuur, die past bij de gewenste domotica-oplossing, is het van belang dat alle bedieningswensen bekend zijn. Wij van All4Control zijn in staat deze wensen te vertalen in het juiste concept voor infrastructuur en kunnen je daar in begeleiden van ontwerp naar realisatie, uitvoering en oplevering. Wij houden daarbij rekening met functionaliteit, uitstraling, productkeuze, toekomstgerichtheid en duurzaamheid.

Ben je benieuwd naar welke domotica-oplossing op jouw kantoor past? Mail dan naar

info@all4control.nl

en wij nemen contact met je op!

kijk ook op onze website www.all4control.com

Gepubliceerd op4 januari 2021 om 8:30
Adres
Achter 't Schop 10
5262 PM Vught