Deel deze spotlight

Een volglas tourniquetdeur als entree, wat zijn de mogelijkheden?

Tekst
BeeldBoon Edam Nederland B.V.

DREMPEL VERLAGEN MET VOLGLAZEN TOURNIQUET

Glas kan in principe in iedere entree worden toegepast. Een Crystal Tourniket draaideur die volledig of gedeeltelijk is voorzien van glas is bij uitstek geschikt voor openbare gebouwen, zoals musea, hotels en winkels. Een volglazen tourniquetdeur geeft de bezoeker hier een gevoel van gastvrijheid en zorgt voor een luxe uitstraling. Doordat men buiten al kan zien wat er zich achter de gevel bevindt, wordt de drempel naar ‘onbekend terrein’ verlaagd. 

EXTRA DIMENSIE  

Een glazen entree extra laten opvallen? Het etsen van glas, het aanbrengen van een zeefdruk of het toepassen van gekleurd glas kan hieraan bijdragen. Zeker in combinatie met verlichting geven deze opties een entree een extra dimensie en kan het echt voor een ‘wow-effect’ en unieke uitstraling zorgen.

VEILIGE EN INBRAAKWERENDE GLASSOORTEN

Een tourniquetdeur als hoofdingang is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van een gebouw. Aan deze beveiliging worden soms hoge eisen gesteld. Wat we momenteel veel zien, is de keuze voor een inbraakwerend of zelfs kogelwerend glas. De luxe uitstraling hoeft niet ten koste te gaan van de functionaliteit. De tourniquet- of schuifdeur dient van materialen te zijn gemaakt die zoveel mogelijk letsel voorkomen. Daarom wordt een glazen entree veelal van gelaagd veiligheidsglas gemaakt. Dit gelaagde glas met speciale folie ertussen kan nog wel barsten, maar valt niet uiteen. Speciaal voor scholen adviseren wij een geprofileerd deurenstel toe te passen met gelaagd glas. In een minder kwetsbare omgeving kan men voor een meer transparante variant kiezen die is opgebouwd uit kaderloos hardglas.

HELDERHEID VAN GLAS 

Naast functionele wensen kunnen ook eisen gesteld worden aan de helderheid van glas. Een glassoort die bijvoorbeeld veel wordt toegepast in winkelpuien is ‘Low Iron Glass’. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze glassoort minder ijzer waardoor de groen/ blauwe tint die op een groter glasoppervlak vaak te zien is, verdwijnt. Low Iron Glass staat dan ook bekend om zijn helderheid en lichtdoorlatendheid. Een tourniquetdeur wordt als onderdeel van een dergelijke gevelpui dan ook vaak voorzien van hetzelfde soort glas.

GLAS BIJ HOGE TOURNIQUETDEUREN

Een trend die we veel zien is het integreren van glas in tourniquetdeuren met grote hoogtes. Een hoge draaideur imponeert, en geeft een ruimtelijk gevoel. Entreeoplossingen van glas zijn tot wel tien meter hoog te realiseren. Om de veiligheid bij dergelijke toepassingen te kunnen waarborgen zit er een limiet aan de afmetingen in combinatie met het gewicht van de deurvleugels. Afhankelijk van de kenmerken en afmetingen wordt bepaald hoeveel glas in een tourniquetdeur aanwezig kan zijn. Aan de hand daarvan zoeken wij naar de (maximale) ontwerpmogelijkheden.

ADVIES OP MAAT

Bent u nieuwsgierig naar meer informatie over het gebruik van glas in tourniquetdeuren? Adviseur Architecten van Boon Edam, Jeannette Lenssen, geeft adviezen over verschillende entreeoplossingen en de toepasbaarheid daarvan. Zij koppelt de esthetische wensen aan de functionele eisen die aan een entree worden gesteld. Dit leidt tot bijzondere entreeoplossingen die zowel qua uitstraling als functies bij een gebouw passen. Zij is te bereiken via jeannette.lenssen@boonedam.com of 0299 380 933

Tekst & Fotografie: Boon Edam Nederland BV

Gepubliceerd op27 november 2018 om 14:18
Adres
Ambachtstraat 4
1135 GG Edam