Aan de Eindhovense Avignonlaan staat het bewijs dat duurzaam en circulair bouwen binnen budget mogelijk is. De voorwaarden: samenwerken als team, blijven overleggen en partners betrekken die allemaal dezelfde hoge ambities hebben.
In het nieuwe scholencomplex van de Aloysius Stichting speelt duurzaamheid een hoofdrol. De focus op de energieprestatie van het gebouw en aandacht voor het gebruik van circulaire materialen vormden de rode draad door het project. De toepassing van volledig circulaire kunststof kozijnen en inzet van donorstaal zijn hiervan het resultaat.
Ontwikkelaar en hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Zuid BV kreeg van de opdrachtgever, de gemeente Eindhoven de opdracht om binnen het totaalbudget van 13 miljoen euro het maximale duurzaamheidsrendement te halen. “Wij hebben de aannemer en partners heel erg gemotiveerd om anders naar circulariteit, duurzaamheid en samenwerking te kijken”, geeft John Antonise, projectmanager van Gemeente Eindhoven aan.
De basis voor het duurzaamheidsrendement moest gelegd worden in de uitvraag, de aanbestedings- en ontwerpfase. Dat betekende vanaf het begin met alle partijen aan tafel gaan om de plannen goed af te stemmen.
Nadat de bouwer uitgebreid kennis had gemaakt met alle bouwpartners werd een team samengesteld dat tot op de dag van vandaag nog actief is. De continue kennisdeling binnen het team heeft volgens Harm Wingens, bedrijfsleider Dura Vermeer Bouw Zuid, enorm bijgedragen aan de realisatie van het nieuwe scholencomplex. “Voor de duurzame ambities lagen geen kant-en-klare oplossingen in de la. Het was continu pionieren en dan heb je elkaar nodig om tot succes te komen.” “Het resultaat dat behaald is een teamprestatie is geworden”, aldus John Antonise.
Kunststof kozijnen
Het nieuwe schoolgebouw heeft een bijzondere gevel van gevelstuc steenstrips en isolatie aan de buitenzijde. Omdat kunststof kozijnen esthetisch gezien het best in het ontwerp passen en bovendien het meest duurzaam zijn als het op onderhoud aankomt, ging Dura Vermeer op zoek. Geert Verlind, die als expert op het gebied van duurzaamheid namens de gemeente Eindhoven betrokken was bij de bouw begeleidde Dura Vermeer daarbij.
Advies van VKG
Zij raadpleegden daarvoor Albert Zegelaar, directeur van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG). Verlind: “Ik wist dat de branche erg actief en innovatief is op het gebied van hergebruik en circulariteit. Dit werd bevestigd door Albert; Het VKG Keurmerk organiseert door het VKG Recyclesysteem een gesloten kringloop waarbij oude kunststof kozijnen ingezameld worden en weer teruggebracht worden in de keten. Wel werd er vanuit de VKG eerlijk gemeld dat het om een van de eerste projecten zou gaan met 100 procent circulaire kozijnen. Dat zou mogelijk enig risico kunnen inhouden, dus met die informatie ben ik teruggegaan naar Dura Vermeer. Daarop werd besloten om drie fabrikanten te benaderen en met hen in gesprek te gaan over mogelijkheden en kansen.”
Volledig circulair in patio
Martien Akerboom van Ploeg kozijnen – een van de drie fabrikanten – liet het bouwteam het volledig circulaire kunststof kozijn zien waaraan Ploeg kozijnen – samen met profielenleverancier Deceuninck – op dat moment werkte. Een presentatie die uiteindelijk leidde tot samenwerking. Ploeg kozijnen levert 155 Deceuninck Verdo Neo Premium kozijnen voor de gevels, en 30 volledig circulaire Phoenix kozijnen voor een van de twee patio’s. Daar kunnen Ploeg kozijnen en Deceuninck de komende jaren monitoren hoe de circulaire kunststof kozijnen zich in weer en wind gedragen.
Tot tien keer hergebruiken
Over de kwalitatieve eigenschappen ervan maakt Akerboom zich geen enkele zorgen. “Hergebruik degenereert de kwaliteit van kunststof niet. En het materiaal kan tot wel tien keer hergebruikt worden, dat maakt het enorm duurzaam.”
Het produceren van kunststof uit oud kunststof vergt bovendien 90 procent minder energie dan de productie van nieuw kunststof. Deceuninck gebruikt bovendien een breekmethode om de kunststof te recyclen, ook daar komt geen verhitting aan te pas.
Kringloop van kunststof
Voordat volledig circulaire kunststof kozijnen op grote schaal toegepast kunnen worden moet de kringloop van kunststof op gang gaan komen, zodat er een continue stroom van voldoende grondstoffen is. “We moeten het als branche echt samen doen, maar dan kunnen we die belangrijke duurzame stap ook zetten”, aldus Akerboom.
Daarvan is ook bouwer Dura Vermeer zich bewust. “Aan de Avignonlaan staat het bewijs dat duurzaam en circulair bouwen binnen budget mogelijk is. Als je het maar samen en in goed overleg doet en partners zoekt die allemaal dezelfde hoge ambities hebben”, zegt Wingens.
Klik hier voor de website van VKG Keurmerk.