Esthetische ventilatie en doekzonwering in één
Functionele en esthetische aspecten verzoenen is bij residentiële projecten vaak een uitdaging voor de architect, tenzij innovatieve producten hem het leven een stuk makkelijker maken. Om die reden koos Dennis Broos van Broos de Bruijn architecten voor de Fixvent- en Fixscreen-oplossingen van Renson bij een residentieel project in Vught. De combinatie van een raamventilatierooster en doekzonwering in dezelfde kast, liet de architect toe om het gewenste strakke design overal door te trekken.
Bij het ontwerp van het woonhuis in Vught streefde Dennis Broos naar een zo strak mogelijke, minimalistische detaillering. “Zo hebben we bijvoorbeeld gevelontsierende hemelwaterafvoeren binnendoor geleid en veel kozijnstijlen weg laten vallen achter het buitenspouwblad. Eén van de belangrijkste ruimtelijke ingrepen is dat het gestucte volume van de verdieping als perfecte doos op de begane grond is geplaatst. De volumes zakken niet door elkaar heen, zoals gebruikelijk bij dit type architectuur.”
NATUURLIJKE TOEVOER VENTILATIELUCHT
Vanuit de wens naar een zo hoog mogelijk comfort wilden de opdrachtgevers graag een natuurlijke toevoer van ventilatielucht. “We hebben de noodzakelijke ventilatieroosters weggedetailleerd achter het buitenspouwblad, omdat zichtbare roosters en/of raamroosters het gewenste strakke beeld verstoren. Het gebruik van buitenzonwering was een noodzaak omdat het ontwerp voorziet in grote puien, die georiënteerd zijn op de zuid- en westzijde. Door te kiezen voor Renson Fixvent Mono AK evo konden we de ventilatieroosters combineren met de gewenste screens. De screenkasten zijn van buiten niet zichtbaar, maar vanuit de binnenzijde altijd bereikbaar voor onderhoud. De regelbare kleppen, ten behoeve van de ventilatie, zijn aan de binnenzijde mooi geïntegreerd in de kast, zelfs in de gewenste kleur.”
Omdat de grote puien op de begane grond overhoeks bij elkaar komen, koos de architect er bewust voor om de geleide rails in het zicht te houden. “Onze voorkeur ging uit naar het wegdetailleren van de geleide rails, maar daar was op de hoeken geen gevelmateriaal voor. Door de geleide rails in dezelfde structuurcoating als de kozijnen mee te kleuren, passen zij goed in het beeld.”
STAPPENPLAN
Voor de concrete uitwerking was een grondige coördinatie nodig tussen Renson (leverancier van Fixscreen en Fixvent), Kawneer (systeemleverancier van de raamprofielen) en Stef Van Delft (raamconstructeur en –plaatser). Dat gebeurde met behulp van een gedetailleerd stappenplan.
Het gebruik van Fixscreen en Fixvent laat een dynamische doekzonwering toe. Hierdoor kunnen bewoners energiezuiniger wonen, vermits ze het hele jaar door optimaal genieten van daglicht en zonnewarmte. Buitendoekzonwering is dan weer cruciaal om oververhitting te vermijden, omdat de zon nog wordt tegen gehouden voor ze het glas kan bereiken.
Tekst: Bart van Cauwenberghe | Fotografie: Renson