Deel deze spotlight

Esthetische wensen tourniquetdeur koppelen aan een veilige vluchtroute

Tekst
BeeldBoon Edam Nederland B.V.

De aanwezigheid van een vluchtweg is een belangrijke veiligheidseis bij gebouwen. Maar dit betekent niet dat de hoofdentree persé als vluchtroute moet kunnen dienen. Als u een bepaalde entree voor ogen heeft die om wat voor reden dan ook niet voldoet aan de eisen van een vluchtweg, kan dit ondervangen worden met een additionele vluchtweg. In zo’n geval kunnen naastliggende deuren of bijvoorbeeld een zij-ingang als vluchtroute dienen. De hoofdentree is dan een aanvulling op de vluchtwegcapaciteit

De eisen aan een draaideur als vluchtweg

Wanneer de hoofdentree wel als vluchtweg moet dienen is het belangrijk om met een aantal regels rekening te houden. Sinds april 2013 is de EN 16005 van kracht, de veiligheidsnorm voor het gebruik van automatische deuren. In deze norm staan veiligheidsregels waar automatische toegangsdeuren voor voetgangers aan moeten voldoen. Zo ook de eisen die gesteld worden aan een tourniquetdeur als vluchtweg. Dit zijn de belangrijkste regels die hierop van toepassing zijn:

  • De draaideur moet een diameter hebben van minimaal 2200 millimeter.
  • Het deurenstel van de tourniquet moet in alle gevallen omklapbaar (collapsible) zijn.
  • De deurvleugels moeten in beide richtingen omgeklapt kunnen worden, ongeacht de stand van het deurenstel. Zo kan vanuit iedere positie een vluchtroute gecreëerd worden.
  • Het mag niet te veel moeite kosten om de deurvleugels samen te vouwen. De omklapkracht van het deurenstel mag dan ook maximaal 220N zijn.
  • Automatisch aangedreven draaideuren dienen bij spanningsuitval of na een signaal van brandmeldinstallatie handmatig bedienbaar te zijn.


Vluchtbreedte volgens het Bouwbesluit 2012

Als aanvulling op deze Europese norm staan ook in het Bouwbesluit 2012 een aantal eisen. De belangrijkste daarvan is de minimale vluchtbreedte van een doorgang. Deze moet 60 centimeter zijn als de vluchtroute wordt beschermd door compartimentering (rook- en brandwerende delen). Als dit niet het geval is, moet de vluchtbreedte minimaal 85 centimeter zijn. Als de entree ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk moet zijn, is een minimum vluchtbreedte van 85 centimeter altijd vereist.

Aan welke eisen moet een entree nog meer voldoen?

Het is erg vervelend als ontwerpideeën achteraf aangepast moeten worden of dat er faalkosten gemaakt worden, omdat ze niet voldoen aan de benodigde vluchtwegmogelijkheden. Maar dit geldt uiteraard ook voor andere eisen en richtlijnen die gesteld worden aan een entree. Lees aan welke functionele, esthetische eisen en normeringen een entree moet voldoen in deze Whitepaper.

Gepubliceerd op12 januari 2018 om 15:21
Adres
Ambachtstraat 4
1135 GG Edam