Deel deze spotlight

Euroliften in Hortus Botanicus Leiden

Tekst
BeeldEuroliften

De Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. In de Hortus zijn veelal bloemen en planten te bewonderen te bestuderen, er een kijkje te nemen bij de sterrenwacht en te eindigen in ‘Hortus Grand Café’. Daarbij zijn er in de Hortus ook verschillende zalen en ruimtes te huur voor evenementen of congressen. 

Een aantal zalen en terrassen zijn te vinden op de eerste verdieping. Ten behoeve van de gelijkmatige toegankelijkheid in de Hortus, hebben wij een lift geplaatst van de begane grond naar de eerste verdieping. Het idee van de lift is ontstaan door de samenwerking tussen Euroliften en Architectenbureau Gerard Smit. De opdrachtgever voor de lift is Vastgoed Bedrijf Universiteit Leiden.

In verband met de vochtige omgeving binnen de Hortus is al het metaal binnen het gebouw volbad gegalvaniseerd. Denk hierbij aan de hekwerken (met gaasprofiel), deuren, trappen en loopbruggen. De gehele lift is ook volbad gegalvaniseerd, omdat de lift één moest worden met de rest van het gebouw. Daarbij moet de lift tegen dezelfde vochtige omstandigheden kunnen als in het gehele gebouw. Alle hekwerken op de lift zijn door Smederij van Rijn nagemaakt van de bestaande situatie in de Hortus.

Doordat de verschillende partijen in een vroeg stadium betrokken zijn bij de uitvoering, konden veel problemen en bouwkundige ingrepen vooraf uitgewerkt worden. Dit resulteerde in een schitterend project van de renovatie bij de Hortus.

De lift van het type Alpin is volledig zelfstandig te bedienen vanaf de begane grond, op de lift zelf en op de eerste verdieping. De lift is uitgerust met automatische deuren voor de mindervaliden gebruikers. Voor het geval dat er stroomuitval is of een andere soort storing, is er een noodbediening ingebouwd in de lift.

Deze lift heeft het mogelijk gemaakt, de toegankelijkheid te bevorderen binnen de Hortus Botanicus Leiden. Voor Euroliften een uitdaging om deze speciale uitvoering te verwezenlijken. Voor ons weer een mooie uitdaging om klant specifiek dit project te mogen maken.

Tekst: Euroliften | Fotografie: Euroliften

Gepubliceerd op31 oktober 2019 om 12:10
Adres
Witteweg 4D
1431GZ Aalsmeer