Deel deze spotlight

Freyr lost probleem met thermisch comfort op met PreDesign

Tekst
BeeldDesign8

Sinds november hebben alle SketchUp abonnees toegang tot PreDesign: een onderzoekstool voor het eerste ontwerpstadium, waarbij de ontwerper informatie krijgt over de invloed van het lokale klimaat op zijn ontwerp. De tool is inmiddels al een welkome versterking gebleken voor enkele architectenbureaus, waaronder Freyr Architecten uit Alphen aan den Rijn. Architect Matthijs Kraan, legt uit hoe PreDesign hen heeft geholpen met het oplossen van een bestaand probleem in hun eigen kantoorpand.

Het pand van Freyr Architecten uit Alphen aan den Rijn hebben ze niet zelf ontworpen, maar ze werken er wel dagelijks in en lopen in de zonnigere maanden vaak tegen welbekende problemen aan. Matthijs Kraan vertelt: “Wat heel bijzonder is aan het pand, is dat onze volledig glazen gevel zonder enige vorm van zonwering is uitgevoerd. In de winter is het dan al snel comfortabel als de zon doorbreekt, maar vanaf eind februari tot eind oktober kunnen eigenlijk alle jaloezieën dicht vanwege de zon. Zeker in de zomer is het gewoon erg heet binnen.”

Gelukkig beschikt het pand over een warmtepomp en deze draait - zeker in de zomermaanden - de nodige overuren om het gebouw koel te krijgen en te behouden. “Dan voel je aan de ene kant de zon het kantoor opwarmen en de andere kant hoor je een apparaat loeien om het koel te krijgen. Dat is dus de Nederlandse manier van duurzaam bouwen.”, vervolgt Kraan.

Matthijs Kraan dacht dat PreDesign wellicht een oplossing voor dit probleem zou kunnen bieden. Daarvoor maakte hij een project aan in PreDesign met de exacte locatie van het kantoorpand en het dichtstbijzijnde weerstation. Op basis van deze gegevens krijgt hij dan de beschikking over waardevolle informatie over het lokale klimaat in de verschillende seizoenen en de invloed hiervan op zijn ontwerp. Op basis hiervan kan vervolgens een evaluatie gemaakt worden van verschillende types beglazing, zonwering en bovenlicht.

“Voor ons was in dit geval het onderdeel Shading (zonwering) heel belangrijk, omdat de zon in dit geval de oorzaak van het probleem is. Bij de analyse van de impact van de zon zag ik dan ook gelijk heel veel rood aan de zuidzijde van ons gebouw. Dat noemen ze in PreDesign de ‘Frequent detrimental sun’ (frequent schadelijke zon) en daar word je als architect eigenlijk niet blij van. Zeker als je ziet dat de ‘Beneficial sun’ (de zon die zorgt voor wat extra thermisch comfort) in verhouding dan erg laag is. Dat is namelijk het zonlicht waar je iets aan hebt in de donkere maanden van het jaar.”

Vervolgens krijgt men een aantal strategieën voor zonwering met elk hun eigen resultaat. “De optie ‘Eggcrate’ (zonwering in matrixvorm) zorgt er bijvoorbeeld voor dat de schadelijke zon in de zomer wordt buiten gehouden. Echter houdt het in de winter ook nagenoeg alle gewenste zon tegen. Bij de optie ‘Brise Soleil’ (horizontale zonwering) is de impact van de schadelijke zon al nagenoeg verdwenen en behouden we in de wintermaanden toch het voordeel van het zonlicht dat het kantoor van wat extra comfort voorziet.”, aldus Kraan.

Alle geboden strategieën maken dus direct duidelijk wat de beste zonwering-strategie voor een kantoorpand zou kunnen zijn. Daarnaast geeft het ook aan welk type HVAC of klimaatsysteem hier aan gekoppeld kan worden. “Hulp van een goede installateur of adviseur zou hierbij uitkomst kunnen bieden om het beste van twee werelden te combineren, zodat het op een effectieve en bovenal efficiënte manier ingezet kan worden.”, adviseert Kraan.

Gepubliceerd op17 mei 2021 om 0:00