Gevelfolie: welke folie heb ik nodig?
De toepassing van gevelfolie is belangrijk om te voorkomen dat er vocht in een woning of in de constructie ontstaat. Vocht leidt namelijk tot aantasting van de constructie, maar bijvoorbeeld ook tot schimmelvorming dat voor een ongezond binnenklimaat zorgt. Er is bij de toepassing van gevelfolie een eerste onderscheid te maken tussen damp-remmende folie en damp-open bouwfolie. Daarnaast zijn er gevelfolies die over specifieke eigenschappen beschikken, zoals over brandwerende of UV-werende kenmerken. Elk gebouw is anders en het is van groot belang om de juiste gevelfolie te gebruiken. De keuze is onder meer te maken op basis van de gevelsituatie, zoals een gesloten of een open gevel en de binnenkant of buitenkant.
Gevelfolie voor gesloten gevel
Een gesloten gevel is voorzien van gevelbekleding en in dit geval is de keuze voor een damp-open en waterkerende gevelfolie ideaal, zoals spinvlies wandfolie. Een kenmerk van damp-open gevelfolie is dat deze geschikt is om aan de buitenzijde ofwel aan de zogenoemde koude kant van de gevel te plaatsen. Bij dergelijke bouwfolie is er sprake van een luchtdoorlaat, zodat vochtdampen die van binnen komen via de doorlaat naar buiten gaan. Op deze wijze is er sprake van een optimale ventilatie. Bovendien wordt vocht van buiten tegengehouden. Een ander voordeel van damp-open folie voor gesloten gevels is dat deze energie besparen, omdat er een isolerende werking aanwezig is. Mocht er condensatie ontstaat als gevolg van de dampdoorlatendheid dan geldt dat deze snel weer uitdampt.
Gewapende bouwfolie
Er zijn overigens verschillende soorten gevelfolie voor gesloten gevels beschikbaar. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om zogenoemde gewapende folie te plaatsen die eveneens dampdoorlatend is. Bij de toepassing van deze bouwfolie is het wel van belang dat er een lichtspouw aanwezig is. Het is eventueel mogelijk om een regel achter de wandfolie te bevestigen. Overigens zijn de meeste bouwfolies voor gevels gemakkelijk te bewerken, zoals folie op rollen die eenvoudig op maat te snijden is.
Gevelfolie voor open gevel
Bij open gevelbekleding is het aan de buitenzijde eveneens van belang om damp-openfolie toe te passen. Er is speciale bouwfolie beschikbaar in de vorm van open gevelfolie die over specifieke kenmerken beschikken. De open gevelfolie beschikt bijvoorbeeld niet alleen over waterkerende eigenschappen, maar ook over mechanische kenmerken. Daarnaast is dergelijke folie in duurzame vorm beschikbaar en met UV-stabiliserende eigenschappen. Bij openingen in een gevel is het belangrijk dat er sprake is van UV-werende kenmerken. Zwarte UV-werende gevelfolie is wat dat betreft een uitstekende keuze. Indien er geen sprake is van UV-werende eigenschappen leidt dit mogelijk tot lekkages en snelle veroudering van de folie. Een andere benaming voor gevelfolie voor open gevels is façadefolie.
Façadefolie voor open gevelconstructies
Indien er veel voegen of openingen zijn bij de buitenste gevelbekleding die bijvoorbeeld uit houten planken bestaat is het ideaal om façadefolie toe te passen. Een open gevelconstructie van hout geeft een bijzonder effect door de openingen tussen de planken. Dit heeft niet alleen een esthetisch voordeel, maar ook een technisch voordeel. Er vindt namelijk een uitstekende isolatie plaats van de materialen die zich achter de buitenste gevelbekleding bevinden. Door façadefolie hierachter te plaatsen, is er sprake van multifunctionele eigenschappen. De open gevelfolie beschermt zowel het isolatiemateriaal als het hout in de gevelconstructie tegen allerlei weersinvloeden, zoals regen, wind, hagel en sneeuw. De open gevelfolie zorgt in dit geval voor een beschermend effect om schimmel en houtrot te voorkomen.
Wanneer dampdichte folie toepassen?
Dampdichte folie ofwel damp-remmende folie is toe te passen om te voorkomen dat vocht in de constructie komt. Er is in iedere woning als gevolg van douchen, koken en ademen altijd sprake van vochtdampen. In koude ruimtes bestaat de kans dat er hierdoor condens ontstaat en als dit doorslaat naar de constructie leidt dit mogelijk tot schimmelvorming. Vocht is slecht voor de constructie en het is dan ook mogelijk om daarvoor dampdichte folie te gebruiken. Zo is andersom vocht van buiten naar binnen tegen te houden met damp-open gevelfolie.