Deel deze spotlight

Gezond bouwen, en waarom het anders moet

Tekst
BeeldBouwgezond

Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig; we moeten beter gaan bouwen en beter op onze gezondheid letten. Het is belachelijk dat ons gebouw ons ziek kan maken. Ik zeg bewust gebouw wantdit kan je huis zijn maar ook je werkplek.

We worden allemaal overspoeld door het verhaal dat we energie neutraal moeten en van het gas af moeten; ik ben het er helemaal mee eens dat we minder moeten verspillen maar energie neutraal en van het gas af is redelijk utopisch.

Als je bouwt met KLB bouwblokken vanaf funderingsniveau is gezond bouwen al gewaarborgd in je bouwstenen, werk je dit dan ook nog af met een kalkperlietstuc en silikaatverf dan heb je een volledig gezond en dampopen gebouw die een lage energie behoefte heeft of zelfs voldoet aan de passiefhuis gedachte. 

Met deze manier van bouwen, bouw je zgn. monoliet; dwz dat je niet meer bouwt met een binnenschil-isolatie-buitenschil idee maar met 1 dikkere steen van bijvoorbeeld 36,5 cm of 49 cm waar de isolatie door gewaarborgd is, je risico op zgn bouwknopen (warmte lekken ) is hierdoor veel kleiner; minder handelingen dus ook minder kans dat het fout gaat per handeling.

Ooohh wat worden de muren dan dik, nee ik denk dat dat best meevalt; bij de 36,5 cm blokken kom je met stuc op zo’n 40 cm uit en bij de 49 cm blokken op zo’n 52 cm, uiteraard kun je de buitenzijde ook afwerken met een steenstrip of met een zgn. cladding, zolang het maar waterdicht en dampopen is. De binnenwanden werk je altijd af met kalkstuc en silikaatverf, uiteraard in alle kleuren te maken; je zult in dit gebouw nooit schimmel op je wanden zien en de luchtvochtigheid zal redelijk constant blijven wat je comfort gevoel erg verhoogt. 

Gepubliceerd op17 december 2018 om 10:59