'Een architect wil zich niet geremd voelen. Deze moet een deur in kunnen tekenen en ervan uitgaan dat het goed zit.' Of het ook goed zit en de deur en kozijn voldoen aan de voorgeschreven kwaliteit en prestaties laat zich maar moeilijk met het blote oog controleren. Het GND-label op de deur geeft afnemers en gebruikers de zekerheid dat zij de juiste deur hebben gekocht die brandwerend, rookwerend, geluidswerend, inbraakwerend en/of voldoende isolerend is.
Rookverspreiding
Rookverspreiding bij brand geeft steeds meer overlast. Niet alleen ontstaat er veel schade, moeten hulpdiensten meer en grootschaligere ontruimingen uitvoeren maar vallen er ook steeds vaker slachtoffers. Achteraf vertellen gebouwgebruikers dat tijdens het vluchten veel last van rook werd ondervonden, over vuur wordt bijna niet gesproken. Veel rookbeheersingsmaatregelen blijken in de praktijk niet te doen wat ze moeten doen 'rookverspreiding tegen gaan'. Brandwerende deuren in gangen die permanent open staan door een wigje onder de deur, deurdrangers die losgekoppeld zijn omdat ze de doorgang lastiger maken. Het is een combinatie van uitvoeringsfouten, menselijk handelen en gebrekkig onderhoud waardoor deze onveilig situaties ontstaan.
Nieuwe regelgeving
Vanaf 1 juli 2021 moet de NEN 6075:2020, 'Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimten' een belangrijke verbetering gaan geven en 'echte' weerstand tegen rookverspreiding gaan bieden. Hierin is de bepaling van de rookwerendheid beschreven. Deze norm gaat uit van de criteria Sa (koude rook) en S200 (warme rook).
Het bouwbesluit 2012 vereiste al een 'theoretische' rookwerendheid, die was te berekenen op basis van de 'anderhalf-maal-vuistregel': als een wand 20 minuten brandwerend is op vlamdichtheid, dan wordt aangenomen dat deze 30 minuten rookwerend is. In de praktijk blijkt dit niet te werken.
Rookweerstand tussen ruimtes en van constructieonderdelen
Het gaat er bij rookwerendheid om dat weerstand tegen de verspreiding van rook van de ene naar de andere ruimte wordt geboden. Deze weerstand wordt uitgedrukt in waarden Ra voor rook van omgevingstemperatuur, en R200 voor rook van 200°C. De rookdoorlatenheid van een constructieonderdeel zoals een deur-kozijncombinatie wordt uitgedrukt in Sa en S200. Vanaf juli 2021 moeten deze vermeld worden in bestek en op tekeningen. De deurfabrikanten zorgen dat hun producten aan de eisen voor constructieonderdelen voldoen. Voor de Architecten en Adviesbureaus is de taak weggelegd de nieuwe bouwbesluiteis vanaf heden om te zetten in de gebouwplattegronden.
Zelfsluitendheid van woningtoegangsdeuren in woongebouwen
De zelfsluitendheid van woningentreedeuren in woongebouwen is per 1 juli 2020 verplicht. Vanaf 1 juli 2021 is dit verder uitgebreid met de verplichte toepassing van rookmelder gestuurde vrijloopdrangers. Uit het grootschalig praktijkonderzoek uit 2019 naar rookverspreiding in woongebouwen is het al bestaande inzicht versterkt dat het bij brand in een woongebouw met inpandige gangen essentieel is dat de voordeur van de betreffende woning naar de gang na het ontvluchting zo snel mogelijk weer gesloten wordt. Hiermee wordt in belangrijke mate een verdere verspreiding van rook naar de gang beperkt, en daarmee voor iedereen langere tijd beschikbaar blijft als vluchtweg. Ook wordt hiermee de rookverspreiding naar de overige appartementen beperkt - mits andere bewoners de voordeur gesloten houden - waardoor deze bewoners langer veilig in hun eigen woning kunnen blijven.
GND-Zekerheidslabel
In 2016 is het GND-zekerheidslabel geïntroduceerd dat, behalve de brandwerendheid (0, 30, 60, 90 minuten), de rookwerendheid (0, Sa of S200), de geluidwerendheid (0, 32, 37, 42, 47 dB) de inbraakwerendheid (0,1,2,3) de isolatiewaarde van de deur aangeeft. Dit label is voorzien van een QR-code die eenvoudig met een smartphone uit te lezen is.
Er is een aantal strenge eisen waaraan moet worden voldaan. De deur moet:
Dit sluit goed aan bij de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die onder de Omgevingswet valt en in 2022 inwerking treedt.
GND garantiedeuren en de aangesloten bedrijven
GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse houten deurfabrikanten die een gegarandeerde kwaliteit bieden. Met een GND-deur voldoet u aan het bouwbesluit (KOMO). De aangesloten fabrikanten bieden met de GND-zekerheidsklassen een langjarige garantie op de functionele prestaties van het geleverde en gemonteerde product. De verstrekte garanties worden gecontroleerd door onafhankelijke instellingen. Een overzicht van de aangesloten bedrijven is terug te vinden op de website van GND.
www.gnd.nl