Biodiversiteitsdak
Deel deze spotlight

Groendak aanleggen: is groen ook echt groen?

Tekst
BeeldZinCo Benelux B.V.

Het nut van een groendak is inmiddels common knowledge in Nederland. Steeds meer particulieren en bedrijven willen een groendak aanleggen, waardoor meer en meer grijze daken veranderen in kleine groene oasen. Een ontwikkeling die wij toejuichen, want een groendak kan zoveel betekenen voor onze leefomgeving. Maar nu groendaken steeds vaker de standaard worden bij renovatie- en nieuwbouwprojecten is het tijd voor een level up.

Van grind naar groen en groen+

Vergeleken met het standaard grinddak is ieder groendak een enorme verbetering. Maar ook in onze sector staan de ontwikkelingen niet stil en bestaan er inmiddels verschillende varianten van de groendaken. En hoewel de basisvariant, als het gaat om toegevoegde waarde voor de omgeving, nog steeds een grote voorsprong heeft op het grinddak, kun je door slimme keuzes ook echt een verschil maken in de lokale biodiversiteit of CO2-uitstoot. Vergelijk het met een energielabel: van A naar A+ of van groen naar groen+.


EPD-certificering stap richting groen+

Om onderscheid te maken in de mate van groen kun je kijken naar onder andere de EPD-certificering op producten, de biodiversiteitsbijdrage aan de leefomgeving en de samenstelling van de substraten. De EPD zegt iets over de CO2 die vrijkomt bij een groendak tijdens de hele levenscyclus, van grondstofwinning tot sloop. Alleen groendaken die een neutrale of positieve bijdrage leveren aan het beperken van de CO2-emissie krijgen een EPD-certificaat. Lees meer over de EPD in deze blog.


Biodiversiteit als maatstaf

De tweede echt groene factor is de mate waarin een groendak bijdraagt aan het verbeteren van de biodiversiteit. Want voor het oog lijkt een dak bedekt met een vorm van vegetatie wel groen, maar de bijdrage van zo´n groen dak aan de lokale natuur kan nihil zijn. De keuze van beplanting afstemmen op de omgeving waar het dak zich bevindt zorgt ervoor dat het daadwerkelijk bijdraagt aan de biodiversiteit in die omgeving.


Waarom een groendak aanleggen?

Door deze twee aspecten voor een groendak in beeld te houden tijdens de projectontwikkeling, realiseer je een echt groen groendak. Belangrijke kanttekening die we bij de biodiversiteit benoemen is de samenhang van het groene dak met de omgeving. En daarin staat de vraag ‘waarom ga je het groendak aanleggen?’ centraal.

Is dit het geval omdat bestaand groen, bijvoorbeeld een grasveld, moet wijken voor de realisatie van het project óf is vergroening van de bestaande buurt gewenst. In het eerste geval is een minder soortenrijk groendak (met EPD-certificering) mogelijk al groen genoeg. Terwijl het tweede geval kansen biedt om aan te sluiten op omliggende groenzones.


Groendak aanleggen: level up

Wij zien steeds meer projecten waarin een stadsecoloog meedenkt om biodiversiteit zo goed mogelijk tot uiting te laten komen, maar helaas maken we ook te vaak mee dat een ‘groen dak’ wordt gerealiseerd, puur en alleen om de kleur groen. Bij ZinCo halen we eruit wat erin zit. Geen ondergrens of een 5,5-je, maar een 9 of 10: een duurzaam groendak dat daadwerkelijk bijdraagt aan z´n omgeving.

Kan jouw project ook een duurzaam groendak gebruiken? Neem direct contact op over de mogelijkheden.

Gepubliceerd op31 juli 2023 om 0:00