Deel deze spotlight

Groener wonen doe je zo!

Tekst
BeeldXYTO Media

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, en dat is niet voor niets. Het opknappen van je huis met duurzame verbeteringen is niet alleen goed voor het milieu, maar het heeft ook directe voordelen voor jou als bewoner. Wie wil er nu niet besparen op energiekosten en tegelijkertijd het wooncomfort verhogen? Bovendien draag je bij aan een beter toekomst voor de volgende generaties door bewust om te gaan met bronnen en materialen.

Investeren in duurzaamheid kan in eerste instantie duur lijken, maar op de lange termijn betaalt het zich altijd terug. Denk aan de waardevermeerdering van je huis en de dalende energierekeningen. Het gebruik van hoogwaardige, milieuverantwoorde materialen zoals Sigma S2U Nova Satin verf kan bijvoorbeeld bijdragen aan een duurzame levensstijl en een gezonder binnenklimaat.

Eerste stappen naar een groener huis

Een groener huis begint bij de basis: isolatie. Goede isolatie houdt je huis in de winter warm en in de zomer koel. Dit betekent minder behoefte aan energie-intensieve verwarming of airconditioning. Ook het plaatsen van zonnepanelen is een slimme stap. Hiermee wek je je eigen, schone energie op, waardoor je minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen.

Maar denk ook aan kleinere aanpassingen die je kunt doen. LED-verlichting, energiezuinige apparaten en het gebruik van slimme thermostaten kunnen allemaal bijdragen aan een duurzamer huis. En waarom zou je niet eens kijken naar Sigma S2U Nova Satin voor je volgende schilderklus? Deze verf is niet alleen duurzaam maar geeft ook een prachtige, zijdezachte afwerking die lang meegaat.

Waterbesparing in en rond het huis

Water is een kostbaar goedje. Met eenvoudige aanpassingen in huis kun je veel water besparen. Denk aan waterbesparende douchekoppen of kranen met een lager verbruik. Ook kun je regenwater opvangen om je tuin mee te besproeien of je toilet mee door te spoelen. Zo maak je optimaal gebruik van wat de natuur je biedt.

Bij waterbesparing draait het niet alleen om technische aanpassingen; gedragsverandering speelt ook een rol. Een kortere douche nemen of een regenton installeren zijn eenvoudige manieren om bewuster om te gaan met water. En zeg nou zelf, die planten in de tuin vinden regenwater vaak veel lekkerder dan kraanwater!

Duurzame materialen kiezen

Bij het opknappen of renoveren van je huis kun je kiezen voor duurzame materialen. Er zijn tegenwoordig steeds meer producten beschikbaar die gemaakt zijn van gerecyclede of hernieuwbare bronnen. Dit geldt ook voor verf, zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Deze verf is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens extreem kras- en stootvast, wat betekent dat je muren langer mooi blijven.

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen kan ook bijdragen aan een gezonder binnenklimaat en minder milieubelasting. Daarnaast stralen deze materialen vaak meer warmte en karakter uit dan hun synthetische tegenhangers. En laten we eerlijk zijn, dat voelt toch gewoon goed?

Groen leven, ook in de tuin

Een groene tuin is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de natuur. Door te kiezen voor inheemse plantensoorten ondersteun je de lokale biodiversiteit en bied je onderdak aan nuttige insecten zoals bijen en vlinders. En heb je al eens nagedacht over een eigen moestuin? Niets is zo leuk als het eten van groente en fruit uit eigen tuin!

Niet alleen is tuinieren een ontspannende bezigheid, het draagt ook bij aan een duurzaam leven. Composteer bijvoorbeeld je keukenafval om als meststof voor je tuin te gebruiken. Dit sluit perfect aan bij de cirkel van natuurlijke levensprocessen.

Financiering en subsidies voor je duurzame verbouwing

Last but not least: de financiering van je duurzame verbouwing hoeft geen hoofdbreker te zijn. De overheid stimuleert duurzaam verbouwen vaak met subsidies en gunstige leningen. Een quickscan op internet kan je al snel wijzer maken over welke financiƫle steun er beschikbaar is voor jouw project.

Ook banken bieden soms groene leningen met een lagere rente aan wanneer je investeert in duurzaamheid. Het loont dus zeker om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn om jouw woning op een voordelige manier groener en duurzamer te maken.

Gepubliceerd op29 maart 2024 om 12:27
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga