Een groot huis: velen van ons dromen ervan en kijken met afgunst naar schitterende kasten van woningen die sommigen bezitten. Tegelijkertijd blijven we ook Nederlanders en willen we voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat kan op het gebied van woningen niet meer tegenwoordig, want huizen zijn zowat onbetaalbaar geworden. Als je dan toch zo’n grote woning hebt weten te bemachtigen, is het misschien nodig om vervolgens zuinig te leven om het je te kunnen blijven veroorloven. Vaste lasten zijn dan het eerste waar je naar kijkt voor besparingsmogelijkheden. Je internetabonnement is een van die vaste lasten. Een goedkoop internetabonnement is gemakkelijk geregeld, maar moet je dat wel doen als je een groot huis hebt? We bespreken een aantal overwegingen om te maken.
Beperkte bandbreedte
Bij de goedkoopste internet abonnementen kom je doorgaans uit bij DSL-internet. Dat is internet via de telefoonlijn. Deze verouderde techniek is tamelijk gelimiteerd in verhouding met kabelinternet en al helemaal in vergelijking met glasvezelinternet. Dat uit zich in lage maximale snelheden en een beperkte bandbreedte die ervoor zorgt dat de verbinding relatief gemakkelijk overbelast kan raken. Dan wordt hij instabiel en traag. In een groot huis is het voor de hand liggend dat er op verschillende plekken tegelijkertijd gebruik gemaakt wordt van de internetverbinding. Voor verschillende televisies en computers bijvoorbeeld, maar ook voor smart home apparaten. DSL-internet leent zich niet zo goed voor het aansluiten van veel apparaten op één verbinding. Het gevolg zal zijn dat je weliswaar weinig kwijt bent aan je internetabonnement, maar er ook weinig plezier van gaat hebben, omdat je tegen de ene
Gebrek aan flexibiliteit
Het gevolg van die beperkte bandbreedte, is ook dat je internetabonnement je weinig flexibiliteit biedt. Ook als een goedkoop internetabonnement in eerste instantie voldoende is voor je huishouden, is het denkbaar dat je er in de loop der tijd apparaten aan wilt kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld nieuwe smart home apparaten. Maar die ruimte voor uitbreiding is er niet echt, want het plafond van je internetverbinding kan bij DSL-internet snel bereikt zijn. Op het gebied van schaalbaarheid is goedkoop internet dus ook geen goede keuze. Sterker nog, het dwingt je ertoe om uiteindelijk toch een ander abonnement af te sluiten simpelweg om die extra apparaten die een internetverbinding nodig hebben te kunnen faciliteren. Het is fijner om gewoon meteen te kiezen voor een internetabonnement dat toekomstbestendig is en je de ruimte biedt om er met steeds meer apparaten gebruik van te maken.
Los van bovenstaande praktische zaken, is het natuurlijk ook een stukje uitstraling die wegneemt bij een mooie, grote woning als je deze ‘inricht’ met een inferieure internetverbinding. Internet is inmiddels immers ongeveer net zo belangrijk als stroom, omdat we het voor van alles gebruiken tegenwoordig. Met goedkoop internet heb je dan dus een groot huis met compromissen op het gebied van wooncomfort, en dat is zonde. Dan kun je bij wijze van spreken beter een klein huis met meer comfort hebben, want comfort is uiteindelijk misschien wel belangrijker dan ruimte.