Deel deze spotlight

Hemelwaterafvoer voor IKEA Aarhus, Denemarken

Tekst
BeeldBlücher

Een snelle workflow is goud waard, zegt Per Johansson, projectleider bij VVS Søberg, dat verantwoordelijk was voor de plaatsing van het hemelwaterafvoersysteem van BLÜCHER voor het nieuwe IKEA-warenhuis in Aarhus.

Het huidige warenhuis van IKEA in Aarhus wordt vervangen door een nieuw warenhuis van in totaal 31.500 m2. IKEA beschikt nu over 14.000 m2 en een afzonderlijk uitgiftemagazijn van 5000 m2. In het nieuwe gebouw wordt alles onder één dak verzameld. Het wordt bovendien het meest energiezuinige en milieuvriendelijke IKEA-warenhuis van Denemarken, onder andere dankzij een betere regeling van elektriciteit, warmte en water, een installatie voor hergebruik van etensafval voor de productie van biogas en 3000 m2 zonnecellen op het dak van het gebouw, waarmee naar verwachting 10-15% van het stroomverbruik van het gebouw zal worden geleverd.

EENVOUDIG TE HANTEREN EN PLAATSEN

BLÜCHER heeft afvoergoten en een volledig hemelwaterafvoersysteem voor het nieuwe IKEA-gebouw geleverd, in de vorm van dakafvoergoten en roestvrijstalen buizen. VVS Søberg was verantwoordelijk voor de plaatsing van de BLÜCHER-producten, en VVS-monteur Anders Arents vertelt over het werk aan het hemelwaterafvoersysteem: “Het roestvrijstalen hemelwaterafvoersysteem van BLÜCHER was voor ons eenvoudig te hanteren. Voor ons is het bijvoorbeeld heel fijn om niet te hoeven wachten op en dus niet afhankelijk te zijn van de droogtijd van de materialen. Bovendien is er geen wachttijd tijdens de montage. Omdat de materialen hetzelfde zijn als bij een traditionele roestvrijstalen afvoerinstallatie, zijn ze in het algemeen ook op voorraad bij de groothandel als er iets verandert in het werkproces. Deze dingen hebben het werken met het systeem tot een positieve ervaring gemaakt.”

EEN SNELLE WORKFLOW IS GOUD WAARD

Per Johansson, projectleider bij VVS Søberg benadrukt vooral de snelle verwerking als een van de voordelen van het hemelwaterafvoersysteem van BLÜCHER: “We hebben het roestvrijstalen hemelwaterafvoersysteem van BLÜCHER met groot succes toegepast voor het project “Nieuwe IKEA Aarhus”. Het systeem is zeer functioneel gebleken en een van de voordelen is de snelle verwerking. Die is goud waard, omdat wij in toenemende mate te maken hebben met krappe schema’s die een snelle montage noodzakelijk maken. Door die snelle verwerking kon het werk worden uitgevoerd door één monteur, zodat wij de overige mensen elders konden inzetten. Daarnaast heeft BLÜCHER heel welwillend gereageerd op onze afhandeling van het project en de aangebrachte wijzigingen.” 

Tekst | Fotografie: Blücher

Gepubliceerd op20 december 2019 om 9:24