Deel deze spotlight

Het gehele gevelpakket voor onze klanten

Tekst
BeeldFermacell BV

Fermacell BV is producent en fabrikant van gipsvezelplaten, vloerelementen en cementgebonden platen. Het bedrijf in Niftrik is sinds 2018 onderdeel van de Australische James Hardie Group. Samen bieden zij nu een totaaloplossing voor de gevel en willen ze verder groeien binnen Europa. We spreken Angelique Jagtenberg, marketing manager, over de ontwikkelingen binnen Fermacell.

James Hardie en Fermacell voor een totaalpakket

'De laatste jaren is Fermacell steeds meer verschoven van leverancier van gipsvezelplaten naar technisch specialist met grote kennis van de gevel. Onze Powerpanel H20 bijvoorbeeld, is zeer geschikt voor het aanbrengen van gevelstucwerk of steenstrips. Met de toevoeging van de gevelbeplatingsproducten van James Hardie bieden wij echt het gehele gevelpakket voor onze klanten,' vertelt Angelique.

Nu gaat het ook om de looks

Met de gevelbekledingsproducten kan Fermacell nu ook alle kanten op qua design. De HardiePlank® gevelbekleding en de HardiePanel® gevelbeplating zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en oppervlaktestructuren. De HardiewindbreakerTM is een spouwplaat voor wind- en regendichting van het gebouw en is zeer brandveilig (brandklasse A2-s1, d0). 'Dat zijn de drie producten waar we mee gestart zijn in ons leveringsprogramma en dat gaan we steeds verder uitbreiden. Het mooie aan James Hardie® is dat de producten echt onderhoudsarm zijn.'

Duurzaamheid is de basis

De gipsvezelplaten van Fermacell hebben alle eigenschappen die nodig zijn voor een intensief en duurzaam gebruik. Ze zijn onder andere uiterst stootvast en extreem belastbaar. Fermacell is altijd op zoek naar economishe besparing en duurzame oplossingen. 'Zo hebben wij het halve-doos-in-doos-concept ontwikkeld. Onze gipsvezelplaten maken het mogelijk om in renovatiewoningen nieuwbouwniveau te realiseren door aan slechts één zijde van de bestaande woningscheidende wand een voorzetwand met een enkele fermacell beplating te plaatsen. Zo bespaar je de helft aan materiaal en manuren, terwijl de kwaliteit ongeëvenaard blijft! Natuurlijk zijn alle oplossingen binnen het concept uitgebreid onderzocht en voldoen ze aan alle eisen op het gebied van geluidsisolatie, brandwerendheid en thermische isolatie.'

'Als een product duurzaam is dan zijn wij dat wel', aldus Angelique. ‘Qua productieproces hebben we ook een heel gesloten ketenbeheer. We nemen restproducten weer terug in het proces. Fermacell is supersterk in de houtskeletbouw. De gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels die uit oud papier worden gewonnen. Deze natuurlijke grondstoffen worden gemengd met water en zonder bindmiddelen geperst tot stevige platen. Het gips kapselt in de vezels en daardoor zijn de gipsvezelplaten oersterk en brandvertragend.'

Kennisautoriteit brandveiligheid

Brandveiligheid is een hot item bij Fermacell. De afgelopen jaren heeft James Hardie diverse gevelconstructies en bouwknopen met gevelvullende hsb-elementen op hun gedrag bij brand getest. Hieruit zijn unieke resultaten naar voren gekomen. Met deze nieuwe testdata is de ontwikkeling van een brand in een hsb-gevel nog beter in kaart te brengen. Ze voorzien de prefab hsb-industrie van nieuwe kennis over brandveiligheid.

Deze data is samengevat in een expertise paper die samen met het brandlaboratorium Peutz is opgesteld. Hierbij is bijvoorbeeld ook de overslagbrand (WBDBO) van 60 minuten aangetoond. Maar nog interessanter: hoe ontwikkelt een brand zich eigenlijk in de spouw bij toepassing van geventileerde gevelbeplating in combinatie met PIR isolatie? Dat is allemaal in kaart gebracht.

Samenwerken voor een betere toekomst

'Samenwerking leidt echter tot veel meer innovatieve oplossingen. Samen tot energiezuinige, duurzame en efficiënte gebouwen komen, is absoluut noodzakelijk. Wij werken er graag aan mee.'

FermaPIR®

Samen met Dewin Isolatie, een onafhankelijke speler op de markt van isolatiematerialen, is FermaPIR® ontwikkeld. Een gipsvezelplaat met een verlijmde hoogwaardige PIR-isolatie. Door de hoge isolatiewaarde van PIR kan de dikte van de totale bouwplaat beperkt blijven. ‘Met deze plaat kun je afwerken en isoleren in één met de kracht van Fermacell,’ legt Angelique uit.

Fermacell BV | James Hardie Europe Group

Voor meer informatie: www.fermacell.nl en www.jameshardie.nl

© 2020 Fermacell BV. TM en ® zijn gedeponeerde en geregistreerde handelsmerken van James Hardie Technology Limited en Fermacell BV.

Gepubliceerd op18 juni 2020 om 8:49