Deel deze spotlight

Het groene Hart Lyceum

Tekst
BeeldAGC Nederland

Het nieuwe Lyceum vormt samen met het eerder opgeleverde Topmavogebouw en het nieuwe sportgebouw een kleurrijk onderwijscomplex - een ambiance die mede wordt gecreëerd door het gekleurde voegwerk en de speciaal voor dit project gemaakte gekleurde beglazing.

Joost Plompen, directeur van Lieftink Geveltechniek, het bedrijf dat de gevel heeft gebouwd: “Het speelse en frisse karakter dankt het Lyceum aan de gekleurde beglazing. De juiste kleuren boven water krijgen, was al met al toch best een uitdaging. Met name om aansluiting te vinden tussen wat technisch mogelijk was en wat de architect voor ogen had. Er zijn veel monsters gemaakt.”

Alexander Postma van AGC kan dat beamen: “Het is een hele zoektocht geweest om ons te conformeren aan het beoogde beeld. De kleurstelling wordt overigens verkregen door een combinatie van gekleurde Vanceva-folies gelamineerd op het glas aan te brengen. Het was telkens combineren, lamineren en experimenteren. In sommige gevallen zijn er maar liefst zes (!) verschillende folies over elkaar heen toegepast. Sommige kleuren nemen bovendien zoveel warmte op, dat er gehard glas toegepast moest worden.”

Met de Vanceva-folies kunnen we in principe elke kleur van de regenboog ‘projecteren’ op het glas,” zegt Postma. “De uitdaging om telkens tot de juiste kleur te komen, gaan we graag aan. In totaal is er voor het Lyceum zo’n 350 m²

Stratobel Colour

glas verwerkt, waarvan ook een deel niet-transparant uitgevoerd. Dat gaf een extra uitdaging om toch tot exacte dezelfde kleurschakering te komen als de doorzicht panelen en aan Lieftink Geveltechniek de taak om het juiste glas op de juiste plek toe te passen.

“Plompen vult aan: “Het was een interessant proces om te spelen met de folies en daarmee de kleurstellingen te bereiken die de architect voor ogen had en tevens het karakter van het pand bepaalt. Om de “connectie’ met de Topmavo te benadrukken die voorzien is van ‘gewone’ beglazing, hebbe we de neggekanten van dit gebouw voorzien van gekleurd aluminium plaatwerk.”

Gepubliceerd op30 augustus 2021 om 0:00
Adres
J.S. de Jongplein 7A
4001WG Tiel