Het hoogste hybride houten gebouw van Nederland

Deze houten woontoren, ontworpen door Team V Architecture, van 21 verdiepingen is wel 73 meter hoog en ligt aan de Amstel in Amsterdam. Met deze hoogte is HAUT het hoogste hybride houten gebouw van ons land en een van de hoogste ter wereld. Na twee jaar ontwikkelen en ontwerpen, en drie jaar bouwen was dit unieke gebouw begin 2022 helemaal klaar.

Voor de constructie van het gebouw werd meer dan 2.800 m3 (PEFC-gecertificeerd) hout gebruikt, waarin in zijn totaliteit zo’n 1.800 ton CO2 opgeslagen is. Hierdoor werd de CO2-voetafdruk met 50% verminderd in vergelijking met de bouw van een conventioneel gebouw.

HAUT is tevens met een score van 90,8%, BREAAM Outstanding gecertificeerd. Een erkenning die wereldwijd aan slechts enkele hoogbouwwoningen is toegekend en het eerste woonproject in Nederland.

Duurzaam wonen in de stad

Het houten woongebouw telt 52 luxe appartementen met uitzicht over onze hoofdstad. HAUT is een prototype voor het bouwen van innovatieve en milieuvriendelijke hoogbouw houtconstructies. HAUT werd gebouwd met een vernieuwend houten hoogbouwconstructie. De constructie, vloeren en wanden zijn gemaakt met (gedeeltelijk prefab) Cross Laminated Timber (CLT). Het ontwerpprincipe voor HAUT was hout waar het kon, beton en staal waar het moest vanwege de hoge grondwaterdruk aan de Amstel.

In de prijzen

Al voordat HAUT af was viel het gebouw al in de prijzen: het ontwerp won namelijk al de International BREEAM Award in de categorie ‘Homes – Designs’ in 2018.

Ook daarna heeft HAUT veel in de schijnwerpers gestaan en diverse onderscheidingen gewonnen, zoals de Best of Best in de categorie ‘Green Architecture’ and ‘Residential Architecture – Multi Unit’ of the Architecture Master Prize, nominaties voor de Best Use of Certified Timber Prize van het World Architecture Festival (WAF) en de Amsterdam Nieuwbouwprijs. En last but not least winnaar van de Nederlandse Nationale Houtbouwprijs.

Het hout voor HAUT

Het hout voor HAUT is afkomstig uit Oostenrijkse PEFC-gecertificeerde bossen van Mayr Melnhof. De hoeveelheid hout gebruikt voor HAUT groeit in minder dan 2 uur terug in deze Oostenrijkse bossen.

Binderholz produceerde de CLT, waarna Brüninghoff de laatste bewerkingen verrichte. Hierdoor was er zeer weinig afval op de bouwplaats in Amsterdam. Het Nederlandse aannemersbedrijf JP van Eesteren realiseerde de bouw van het hybride gebouw aan de Amstel.

Timmer ook de keten dicht

Maak gecertificeerd hout de voorwaarde voor elk bouw- en interieurproject ongeacht omvang. Door PEFC-gecertificeerd materiaal te gebruiken krijgen bossen meerwaarde en geef je boseigenaren wereldwijd de prikkel om hun bos ook duurzaam te beheren waardoor het aanbod van duurzaam hout groter wordt.

Kies vervolgens voor houtproducenten en bouwers met het PEFC certificaat. Zo timmeren we samen de hele keten dicht en is aantoonbaar dat een project duurzaam is.

Zo beschermen we met zijn allen de bossen én gaan we klimaatverandering tegen doordat de totale CO2-opslag wordt vergroot.

Lees meer op pefc.nl/architecten.

Project feiten:

Ontwikkelaar: Lingotto

Ontwerp: Team V Architectuur

Advies constructie: Arup

Boseigenaar:* Forstbetrieb Mayr-Melnhof-Saurau

Houtproducent:* Binderholz

Houtbewerking:* Brüninghoff

Aannemer:* JP van Eesteren

* Deze organisaties zijn PEFC-gecertificeerd en timmeren samen de keten dicht.

Tekst
BeeldPEFC Nederland
Gepubliceerd op30 juni 2023 om 0:00