Deel deze spotlight

HOE DOMOTICA HET ENERGIEVERBRUIK IN JE WONING VERLAAGT

TekstAll 4 Control
BeeldAll 4 control

De huidige energieprijzen zorgen ervoor dat mensen steeds besparender en duurzamer willen wonen. Daarvoor is het hebben van zicht op het energieverbruik essentieel. Domotica kan hierin een actieve factor spelen die het gebruik van energie drastisch verlaagt en zorgt voor lagere kosten op de eindafrekening.

Alle apparaten uit!

Zou het niet fijn zijn om alle apparaten met één druk op de knop te kunnen bedienen en zo ook direct energie te besparen?

Hoe groter je huis, hoe groter de kans dat er in huis veel apparaten aanwezig zijn die onnodig aan staan. Ook apparaten die op standby staan, kunnen alsnog flinke hoeveelheden energie verbruiken. Lampen zonder reden aan laten staan, is een van deze boosdoeners. Maar hoe meer apparaten zich in huis bevinden, hoe groter de klus is om dagelijks alles handmatig aan en uit te zetten.

Bewegingssensoren zorgen ervoor dat dit een probleem uit het verleden is. Hiermee gaan lampen namelijk alleen aan wanneer het nodig is. Daarnaast zorgt een geïntegreerd domoticasysteem ervoor dat je bij het verlaten van je huis slechts op één knop hoeft te drukken om alle apparaten in huis één keer uit te schakelen.

Reageren op het weer


Daarnaast kan domotica ook helpen bij het reageren op het weer om het klimaat binnenshuis aangenaam te houden zonder dat je hiervoor extra energie verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan automatische zonwering in de zomer, die de ergste hitte buiten houdt. Slimme gordijnen gaan ’s avonds in de winter vanzelf dicht om de warmte binnenshuis te houden. Zo hoef je de airco in de zomer niet (of minder vaak) aan te zetten en kun je in de winter de verwarming een paar graden lager zetten.


Benieuwd naar alle verschillende toepassingen van domotica binnen jouw huis, ontwerp of voor de woningmarkt? Laat je inspireren door de verschillende toepassingen van domotica op onze blog. Of bekijk welke voordelen een smart home zowel binnenshuis als buitenshuis kan bieden.


All4Control biedt een totaaloplossing en treedt op als systeemintegrator, installateur en adviseur. Maak een afspraak om de mogelijkheden voor een smart home te bespreken of vraag een offerte aan!


Gepubliceerd op4 november 2022 om 0:00