Deel deze spotlight

Hoe zorg je voor een goede afvoer van hemelwater?

Tekst
BeeldXYTO Media

Het regent vaak en soms hard in Nederland. Een goede afvoer van regenwater is dan ook zeker niet onbelangrijk. Je kunt het regenwater in de grond laten lopen, of je kunt het opvangen zodat je het kunt gebruiken voor het sproeien van de tuin of voor andere zaken waarvoor geen kraanwater vereist is. Steeds meer mensen denken na over het gebruiken van regenwater in plaats van leidingwater. In België zijn er zelfs regio’s waar woningen verplicht een ondergrondse opslag krijgen voor regenwater zodat dit optimaal kan worden hergebruikt.

Schade aan de hemelwaterafvoer herstellen

Het is belangrijk om een kapotte hwa buis op tijd te vervangen. Als er een gat in de regenpijp zit dan kan het gebeuren dat tijdens een fikse regenbui je tuin of terras blank komt te staan. Een regenpijp is meestal gemaakt van kunststof die na verloop van tijd kan scheuren omdat de kunststof verweerd raakt. Het is dan ook zeker niet onbelangrijk om de hemelwaterafvoer met enige regelmaat te controleren op schade en lekkage. Zo voorkom je ook dat het ineens misgaat en het water in grote hoeveelheden op je terras of in je tuin terechtkomt.

Een regenton plaatsen

Als je een achtertuin hebt met voldoende ruimte, plaats dan een regenton. De hwa afvoer kan je daarop laten uitkomen en het regenwater opvangen. Een gemiddelde regenton kan zo’n 250 tot 300 liter water bevatten. Als de ton vol is loopt die gewoon over waarna het water alsnog via de grond kan worden afgevoerd. Het opgevangen water kun je gebruiken om je gazon of planten te besproeien als het langdurig achter elkaar droog is. Vanwege het veranderende klimaat in Nederland hebben we immers ook steeds vaker te maken met warme en droge periodes. Als je dan je planten geen leidingwater hoeft te geven omdat er regenwater beschikbaar is scheelt dat weer in de kosten.

Meer groen in de tuin

Er zijn mensen die niet van tuinieren houden en daarom hun tuin het liefst volleggen met tegels. Niet zo’n gekke gedachte. Maar je moet er wel rekening mee houden dat hierdoor het regenwater minder makkelijk weg kan lopen. De kans dat de boel blank komt te staan is dan aanzienlijk groter. Daarom pleiten veel gemeenten ervoor om toch wat meer open grond in de tuin aan te brengen. Als tuinieren echt niet je hobby is, dan kun je er zogenaamde bodembedekkers planten. Die groeien snel en hebben niet veel onderhoud nodig. Het enige waar je op moet letten is dat ze de boel niet gaan overwoekeren. Af en toe een beetje bijsnoeien kan in de meeste gevallen geen kwaad. Veel van dit soort beplanting is bovendien winterhard en hoef je daarom ook niet ieder voorjaar opnieuw aan te planten. In de winter sterven de bladeren en bloemen boven de grond af, en zodra het voorjaar aanbreekt lopen de planten weer uit.


Gepubliceerd op12 augustus 2024 om 15:44
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga