De hoekopstelling van de Argenta Invisidoor SDX is niet alleen geschikt voor gebruik in woonzorgcentra, maar biedt ook een meerwaarde voor lofts.
De hoekopstelling van de Argenta Invisidoor SDX is niet alleen geschikt voor gebruik in woonzorgcentra, maar biedt ook een meerwaarde voor lofts.
Deel deze spotlight

Hoekschuifdeuren verhogen toegankelijkheid sanitaire cellen in WZC’s

Tekst
BeeldRenson

Creatief en vooral efficiënt omspringen met de beschikbare ruimte is een uitdaging voor iedere architect bij de inrichting van kamers in woonzorgcentra. Neos Architectensamenwerking, dat deze taak kreeg toebedeeld voor het nieuwe WZC Cadiz in Antwerpen, zocht en vond een oplossing voor een optimale toegankelijkheid van de 120 nieuwe kamers. Het koos voor de SDX hoekschuifdeuren van Argent Alu voor de afwerking van de sanitaire cellen in die kamers en creëert zo een maximum aan leef- en slaapruimte.

De woonzorggroep GZA Zorg en Wonen streefde naar een optimaal gebruiksgemak en toegankelijkheid bij de bouw en inrichting van WZC Cadiz, gelegen in de meest trendy wijk van Antwerpen. Zo was het onder meer essentieel om in elke kamer een vlotte doorgang naar de sanitaire cel te faciliteren, zowel voor valide als voor minder valide personen.

‘Voor het afsluiten van die sanitaire cellen kozen we daarom vrij snel voor een dubbel schuifdeursysteem’, verduidelijkt Barent Bulcke. Zijn architectenbureau BBSC Architects vormt samen met Wim Dens architecten & ingenieurs Neos architectenSamenwerking, dat het hele project uittekende. ‘In overleg met leverancier Argent Alu rustte schrijnwerkerij en afwerkingsbedrijf Van Den Rijse enkele van de nieuwe kamers uit met het nieuwe SDX hoekschuifdeursysteem. Zonder kolom op de hoek zorgt dat voor een nog grotere vrije doorgang. De onzichtbare integratie draagt bij tot een heel huiselijke inrichting en het welzijn van de bewoners.’ Het hoekschuifdeursysteem is een interessante aanvulling op het assortiment invisidoor SDX125 dat al langer bestaat bij argenta en dat de mogelijkheid biedt om schuifdeuren onzichtbaar in te werken. Zowel het aluminium deurkader als het schuifdeurbeslag zijn heel discreet weggewerkt, waardoor deze oplossing zich leent voor plaatsing in een strak, minimalistisch interieur. Ze biedt de mogelijkheid om kleine ruimtes af te scheiden, zonder aan ruimtegevoel in te boeten. De hoekschuifdeur laat toe de badkamer af te sluiten, maar tegelijk een vrije toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te creëren.

MAXIMALE BENUTTING DEUROPENING

Ook Wim Dens was al snel voor deze innovatie gewonnen. ‘Het is heel interessant te kunnen kiezen voor ofwel maar één schuifdeur, of de mogelijkheid beide schuifdeuren te openen zonder dragend profiel, kolom of steun in de hoek. Vooral voor andersvaliden is dat comfortabel. Bovendien kan je met beide schuifdeuren de deuropening maximaal benutten. Op die manier beschikt het verpleegkundig personeel over heel wat ruimte om bedlegerige mensen in de sanitaire cel te verzorgen.'

Roger Albertijn, die bij GZA Zorg en Wonen instaat voor het management van de technische diensten, was meteen gewonnen voor deze aanpak. ‘We juichen vernieuwingen graag toe, zeker als ze degelijkheid uitstralen. Daarom vonden we het prima om een proefopstelling in enkele kamers te voorzien. De evaluatie daarvan nemen we zeker mee voor toekomstige projecten.’

EENVOUDIGE INSTALLATIE

Door de dubbele vrije doorgang tot de sanitaire cel is het hoekschuifdeursysteem een onovertroffen oplossing, vindt Ghislain Van Den Rijse van de gelijknamige schrijnwerkerij, die voor de installatie zorgde. ‘Meer zelfs: Argent Alu heeft het systeem eigenlijk ontwikkeld in functie van dit project. Het is een groot voordeel dat je de beide deurbladen subtiel in de wand kunt wegschuiven. Bovendien laat het systeem zich ook vlot installeren. Nadat ik het kaderwerk waaraan de bovengeleiders werd opgehangen ‘prefab’ in het atelier maakte, kon ik het volledig zelfdragende systeem snel plaatsen. De bovengeleider is mooi weggewerkt in het vals plafond, wat een meerwaarde is op vlak van discretie. Door de handige demontage van de deuren kan je het railsysteem ook eenvoudig van de bovengeleider loskoppelen, wat belangrijk is als de deurbladen of remsystemen aan vervanging toe zijn.’

TEKST BART VANCAUWENBERGHE | FOTOGRAFIE ARGENT ALU NV

Gepubliceerd op9 mei 2018 om 12:11