Deel deze spotlight

Hout: natuurlijk duurzaam!

Tekst
BeeldPEFC Nederland

Gebouwen profiteren van de bijzondere structuur, eigenschappen en het ecologische voordeel van hout, zowel in de constructie als in het exterieur en interieur. 

Hout is een natuurproduct met een emotionele dimensie, want elk stuk hout is uniek qua nerf, kleuren en lijnen. Hout is sterk, flexibel, esthetisch, CO2 neutraal en recyclebaar materiaal en heeft het voordeel dat het relatief licht materiaal is dat goed te bewerken, verwerken en af te werken is.

Hout is materiaal dat de mogelijkheid geeft om creatief en innovatief te ontwerpen, hout heeft namelijk onbeperkte afwerkingsmogelijkheden. Niet onbelangrijk, hout is een natuurlijk duurzaam en hernieuwbaar bouwmateriaal, mits het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Het internationale keurmerk PEFC™ garandeert dat hout en houtproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos, waarbij evenveel aandacht is voor ecologische, sociale en economische aspecten. Hout met PEFC keurmerk geeft ook de garantie dat wat geoogst wordt in het bos ook weer bijgroeit.

De mogelijkheden om PEFC-gecertificeerd hout in te zetten bij het ontwerp van een gebouw of het interieur is zo breed als uw verbeelding. PEFC-gecertificeerd hout is verkrijgbaar in vele variëteiten en geeft de breedste keuze aan architecten, voorschrijvers en ontwerpers: van traditioneel houten plaatmateriaal, zoals OSB of MDF tot Engineered Wood zoals Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL), Glued Lamina­ted Timber (Glulam). Het wordt ook gebruikt voor interieurinrichting, bijvoorbeeld vloeren, dakspanten, trappen, ramen en deuren.

Engineered Wood zoals CLT, LVL en Glulam geeft architecten en ontwerpers een duurzaam alternatief om sterke en stabiele geprefabriceerde modules te bouwen en een opvallende architectonische dimensie te geven aan modern gebouwontwerp. Engineered Wood is overwegend, ongeveer 90%, gemaakt van PEFC-gecertificeerd hout en biedt een koolstofarme bouwoplossing die ter plaatse kan worden gestapeld en een verhoogde bouwsnelheid biedt.

Leveranciers van PEFC-gecertificeerd hout en houtproducten kunt u vinden in de internationale database: pefcnederland.nl/certificate-database 

Tekst / Foto: PEFC

Gepubliceerd op7 mei 2020 om 10:59
Adres
Hollandseweg 7G
6706KN Wageningen