Terug

Interieurtoepassingen met (gekleurd) aluminium

Tekst
BeeldAlucol

Met aluminium bijdragen aan een duurzaam en bijzonder interieur? “Absoluut!”, zegt Frank Veelenturf van Alucol. “Naturel geanodiseerd aluminium heeft al een hoge esthetische waarde, maar door het bijvoorbeeld te polijsten of er een kleur aan toe te voegen maak je met dit materiaal een statement. Aluminium is daarnaast ook nog eens oneindig te recyclen en dus duurzaam. Een steeds belangrijker thema in de binnenhuisarchitectuur en vanuit de consument.” 

“Anodiseren is”, zo zegt Veelenturf, managing director van Alucol, “een meer duurzame oppervlaktebehandeling dan lakken en poedercoaten.” Alucol is een specialistisch bedrijf in het anodiseren en kleuren van aluminium producten. In tegenstelling tot andere oppervlaktebehandelingen wordt bij het anodiseren geen laag aangebracht óp het aluminium, maar wordt de beschermende laag opgebouwd uit het aluminium zélf. Hierdoor oxideert het niet en zijn de onderhoudskosten vrijwel nihil.

Steeds meer vraag naar duurzame interieurtoepassingen

“We merken dat er steeds meer vraag is naar duurzame interieurtoepassingen. Geanodiseerd aluminium staat hoog op de duurzaamheidslijst. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als vloerstrip, schilderijlijst, bij meubels, verlichting en gordijnroedes of in kunstwerken. De toepassingsmogelijkheden zijn enorm. Om een idee te geven: wekelijks anodiseren we circa 20.000m2 voor binnentoepassingen, vergelijkbaar met maar liefst vier voetbalvelden!”

Naturel of gekleurd

Naturel geanodiseerd aluminium is al fraai, maar kan nog fraaier. Bijvoorbeeld door het - voor het anodiseren – voor te bewerken. Door te borstelen krijgt het een matte finish, met polijsten glanst het juist meer.

En dan is er de mogelijkheid van kleuren. Alucol heeft twee kleurlijnen: Alucolkleuren en de exclusieve Sandalor®-kleurenlijn. Veelenturf: “De Alucollijn bestaat uit zwart en diverse tinten brons en goud. Daarnaast zijn we exclusief licentiehouder in de Benelux voor het anodiseren in Sandalorkleuren. Het Sandalorpalet omvat 25 kleuren, variërend van warm goud, tot dieprood en nachtblauw. Bij het gebruik van deze bijzondere kleuren krijgt het geanodiseerd aluminium een iriserende kleur en ontstaat er een uniek, steeds wisselend lichtspel.”

Direct effect zien met de configurator

Om klanten direct te laten zien wat het effect is van een voorbewerking en/of kleur, heeft Alucol een zogenoemde configurator op de site alucol.nl opgenomen.

  In het bad: meten is weten

“Anodiseren gebeurt in een badenreeks”, legt Veelenturf uit. “Hierbij is het vóór het anodiseren belangrijk dat het aluminium goed wordt gereinigd, ontvet en gebeitst. Is deze voorbehandeling niet goed, dan zie je dat altijd terug in het eindproduct. Het constant houden van de badkwaliteit door procesbeheersing is dan ook heel belangrijk.”

Alucol heeft een badenreeks waarvan de baden geschikt zijn voor producten tot 7,5 meter lang, 40 centimeter breed en 1,75 meter hoog. Deze baden worden zowel gebruikt voor het naturel anodiseren als voor het anodiseren in kleur. Daarnaast is er een badenreeks voor het naturel anodiseren van aluminium producten tot 22 meter lang, 1,3 meter breed en 2 meter diep.

Creativiteit hand in hand met efficiency

“Meedenken en anticiperen doen we graag en goed zeggen onze klanten”, zo geeft Veelenturf aan. “Ook hebben we veel ervaring en kennis van logistieke stromen en verpakken. Door deze expertise direct vanaf het begin van het proces in te zetten, kunnen we snel leveren en is de efficiency optimaal. Door creatief mee te denken komen we samen met de opdrachtgever tot mooie producten. Hierdoor kunnen we een bijdrage leveren aan het creëren van bijzondere interieurontwerpen of kunstobjecten voor klanten.”

Tekst / Foto: Alucol

Gepubliceerd op17 juni 2020 om 16:25
Adres
Soerendonck 3
6086 BW Neer