Deel deze spotlight

IsoBouw vergroot voorsprong in recycling

Tekst
BeeldIsoBouw Systems BV

Als je alle uitingen moet geloven, zijn tegenwoordig bijna alle producten circulair en duurzaam. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? En hoe kun je de milieuprestatie van producten vergelijken? Een toonaangevende bron is de Nationale MilieuDatabase (NMD). In deze database worden de schaduwprijzen (MKI’s) opgenomen die zijn gebaseerd op de levenscyclusanalyses. Hoe lager de schaduwprijs des te beter de milieuprestatie.

De producten worden geclassificeerd in 3 categorieën. De beste objectieve vergelijking van fabrikantspecifieke producten (merken) kan gedaan worden als deze in de categorie 1 vallen. Dit betekent dat de data zijn getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij volgens het NMD-Toetsingsprotocol. Is het product merkongebonden, maar wel getoetst, dan valt het onder de categorie 2. Producten die niet getoetst zijn krijgen de categorie 3 waardering.

IsoBouw heeft haar assortiment opgenomen in de NMD onder de categorie 1. De, in vrijwel alle toepassingen, laagste schaduwprijs voor onze producten is dus door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij getoetst.

65% aantoonbare recycling

Een criterium voor een goede schaduwprijs is o.a. ook de mate aan recyclebaarheid van producten na het einde van de levensduur, zoals bijvoorbeeld bij sloop. Hiervoor hanteert de NMD forfaitaire waardes, tenzij via een onafhankelijke partij aangetoond kan worden dat de prestatie beter is dan door de NMD aangegeven. De forfaitaire waarde voor EPS was tot nu 5%.

In de overtuiging dat deze forfaitaire waarde veel te laag was, heeft IsoBouw in samenwerking met haar branchevereniging Stybenex de recycling van EPS laten toetsen. Dit heeft in februari van dit jaar geleid tot een gigantische doorbraak. Voor EPS toegepast in de bouw heeft IsoBouw samen met Stybenex aantoonbaar gemaakt dat EPS producten die nu geleverd worden na het einde van de levensduur, voor minimaal 65% gerecycled worden. Hiermee wordt de forfaitaire waarde verhoogd van 5% naar 65% en neemt EPS een grote voorsprong op andere isolatiematerialen.

De nieuwe forfaitaire waarde voor recycling zal later ook nog zijn uitwerking krijgen in de levenscyclusanalyse en daarmee op een nog verdere verbetering van de schaduwkosten van de IsoBouw-producten.

Gepubliceerd op16 februari 2022 om 13:40
Adres
Postbus 1
5710 AA Someren