Isolatiechips: de voor- en nadelen
Isolatiechips ofwel zogenoemde DI-chips is isolatiemateriaal dat geschikt is om de bodem in de kruipruimte mee te isoleren. De isolatiechips bestaan uit piepschuim die in de kruipruimte zijn aan te brengen, zoals door deze te spuiten. Er zijn overigens uiteenlopende soorten designs van DI-chips. De ene soort heeft het design van het cijfer acht en een andere soort lijkt weer meer op een schelp. De werking van isolatiechips is overigens vergelijkbaar met die van schelpen, maar dan met nog meer voordelen. Zo is de isolatiewaarde hoger en is er sprake van vochtwerende kenmerken. Het gebruik van isolatiechips kent een groot aantal voordelen en enkele nadelen die hier aan bod komen.
Isolatiechips: de voordelen
Een belangrijk kenmerk van isolatiechips is dat deze een hoge isolatiewaarde hebben. Bij het isoleren van de bodem van de kruipruimte met DI-chips is er dan ook sprake van lagere energielasten. Bovendien is er het voordeel dat de warmte in huis toeneemt en daarmee ook het comfort. Verder zorgt het vochtwerende karakter van isolatiechips ervoor dat er sprake is van een droger binnenklimaat. Mocht er water in de kruipruimte komen dan hebben isolatiechips het voordeel dat de hoge isolatiewaarde behouden blijft.
Een ander voordeel is dat de isolatiechips gemakkelijk op de bodem in de kruipruimte zijn aan te brengen. De kruipruimte blijft na de bodemisolatie overigens gewoon toegankelijk. Deze vorm van isolatie heeft nog meer voordelen. De isolatiechips voorkomen namelijk dat er betonrot ontstaat of dat houten balken worden aangetast. Daarnaast verkleint deze bodemisolatie de kans dat er schimmelvorming ontstaat, zodat het risico op een muffe geur eveneens afneemt. Er is wat dat betreft dan ook sprake van het bevorderen van een gezond binnenklimaat. Bovendien is het aanbrengen van isolatiechips een relatief goedkope methode om de kruipruimte te isoleren.
· Meer warmte en comfort door hoge isolatiewaarde
· Voorkomt schimmelvorming en aantasting hout of beton
· Eenvoudig aan te brengen
· Toegang tot kruipruimte blijft aanwezig
· Verbetert het binnenklimaat
· Bespaart op de energielasten
· Goedkope isolatiemethode
Isolatiechips de nadelen
Naast de vele voordelen van isolatiechips is er in bepaalde situaties ook sprake van nadelen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een kruipruimte met een beperkte hoogte van isolatiechips te voorzien. Op de bodem van de kruipruimte moet er namelijk minimaal een laag van 30 cm DI-chips komen te liggen. De minimale hoogte van de kruipruimte moet dan in elk geval veertig of vijftig centimeter te hebben om de isolatiewerkzaamheden uit te voeren. Er zijn kruipruimtes die minder hoog zijn en daarom niet geschikt om isolatiechips op de bodem aan te brengen. Daar zijn echter wel weer andere oplossingen voor beschikbaar, zoals in de vorm van isolatieparels.
Een ander nadeel van isolatiechips is dat de laag leidingen en kabels bedekt die op de bodem liggen. Mocht er dan sprake zijn van een eventuele lekkage van een waterleiding dan is het lastiger om het lek te vinden. Het komt voor dat het nodig is om bij het niet detecteren van het lek een deel van het isolatiemateriaal weg te halen. Het is ook een nadeel dat er door slechte ventilatie en temperatuurverschillen condensatie kan optreden, waardoor er mogelijk vochtproblemen ontstaan. Ventilatie blijft uiteraard altijd belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Verder geldt dat EPS isolatiechips in vergelijking met verschillende andere isolatiematerialen niet als beste uit de bus komt als het om de isolatiewaarde gaat.
· Minder geschikt voor lage kruipruimte
· Waterleidingen en kabels minder goed bereikbaar
· Bij slechte ventilatie en temperatuurverschillen alsnog kans op vochtproblemen
· EPS isolatiechips hebben niet de allerhoogste isolatiewaarde
1701BZ Heerhugowaard