Isolatiefolie gebruiken: waarop letten?
Het is bij het gebruiken van isolatiefolie belangrijk om het juiste folietype toe te passen. Er zijn namelijk verschillende delen van woningen en gebouwen te isoleren die elk andere kenmerken hebben. Er is voor het isoleren van een buitenzijde van een gevel andere isolatiefolie nodig dan voor het isoleren van een betonnen vloer. Bij het gebruiken van isolatiefolie zijn er nog een aantal aspecten van belang om op te letten.
CE-keurmerk en ISSO-verklaring
Het is aan te raden om isolatiefolie te gebruiken dat over een CE-keurmerk beschikt en een ISSO-verklaring bevat. Je hebt in dat geval de zekerheid dat de isolatiefolie aan een kwaliteitseisen en aan bouweisen voldoet.
Rd-waarde en Rc-waarde
Een ander belangrijk punt om op te letten, is de isolatiewaarde van isolatiefolie. Hierbij spelen de Rd-waarde en Rc-waarde een belangrijke rol. Het isolerend vermogen van de isolatiefolie is belangrijk en herkenbaar aan de Rd-waarde. Deze waarde geeft namelijk de warmteweerstand aan. Een hoge Rd-waarde betekent in de praktijk een hogere warmteweerstand en betere isolatiewaarde. De warmteweerstand van de volledige constructie, zoals een vloer is te bepalen aan de hand van de Rc-waarde. De isolatiewaarde is beter naarmate het getal hoger is, want een hoge Rc-waarde staat voor een betere warmteweerstand.
Damp-open isolatiefolie en dampdichte isolatiefolie
Damp-open isolatiefolie beschermt een constructie van buitenaf tegen vocht, zoals in de vorm van gevelfolie. Bovendien heeft damp-open isolatiefolie als kenmerk dat vocht dat in de constructie aanwezig is zich een weg naar buiten vindt. Damp-open folie is bij uitstek geschikt om aan de buitenkant van een constructie te bevestigen, zoals aan de buitenzijde van een gevel. Naast de toepassing van gevelfolie is het eveneens mogelijk om bijvoorbeeld damp-open isolatiefolie aan te brengen tussen dakbedekking. Om te voorkomen dat vocht negatieve invloed heeft op het binnenklimaat, zoals in een badkamer waar kans bestaat op schimmelvorming, is het gebruik van dampdichte folie aan te raden. Dergelijke folie is ideaal om te voorkomen dat vocht in een ruimte zich naar de bovenliggende constructie verplaatst.
Wanden isoleren met folie
Het isoleren van wanden levert een besparing op in het verbruik van energie. Er gaat nu eenmaal veel warmte verloren via muren naar buiten. Binnenmuren zijn net als spouwmuren te voorzien van speciale isolatiefolie. Hierbij valt er rekening te houden met de uitvoering, waarbij er onder meer keuze is uit verschillende diktes. Er zijn folies die zonder aanvullend dampscherm te gebruiken zijn om een voorzetwand of spouwmuur te isoleren. De folies zijn gemakkelijk aan te brengen en met wandplaten af te werken.
Vloer isoleren met folie
In een woning met een slecht geïsoleerde vloer geldt dat er sprake is van onnodig warmteverlies. Er zijn verschillende soorten vloerfolies beschikbaar om de vloer mee te isoleren. Het voordeel is dat de warmte in de ruimte behouden blijft. Dit levert een besparing op de energierekening op, maar zorgt eveneens voor extra comfort in huis. Is er sprake van een betonvloer zonder kruipruimte dan is het ideaal om dunne isolatiefolie te gebruiken. Deze folie is ook toe te passen met vloerverwarming. Bij een betonvloer met een kruipruimte zijn er meerdere isolatiefolies geschikt. Hierbij is er rekening te houden met de gewenste Rd-waarde en Rc-waarde.
Dak isoleren met folie
De meeste warmte in een gebouw of woning gaat verloren via het dak. Dit komt omdat warme lucht naar boven gaat. Daarom is het ook zeker aan te raden om het dak te isoleren. Er is hiervoor speciale dakisolatiefolie beschikbaar die ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft in koude seizoenen en houdt de warmte in de zomer buiten. Het is bij isolatiefolie voor het dak mogelijk om de keuze te maken tussen damp-open folie en dampdichte folie. Het is bij dakisolatie en het gebruik van isolatiefolie belangrijk om rekening te houden met isolatie van de binnenkant of van de buitenkant.