Deel deze spotlight

Isover Nederland implementeert de eerste hybride glaswoloven met 50% elektrische verwarming ter wereld.

Tekst
BeeldIsover - Saint-Gobain Construction Products Nederland B.V.

In 2024 vervangt Isover Nederland de huidige glaswoloven voor een hybride exemplaar. Een unieke mijlpaal, want de fabrikant van isolatie uit Etten-Leur implementeert de eerste hybride glaswoloven met 50% elektrische verwarming ter wereld. De verwarmingscapaciteit wordt geleverd door een mix van elektriciteit in combinatie met gas en zuurstof. Deze verandering zorgt voor significante verbeteringen op het gebied van CO2-uitstoot, gas- en energieverbruik. De oven is onmisbaar bij de productie van gesmolten glas als basisproduct voor glaswol.

Middels het Saint-Gobain Hybrid Furnace Project (HFP) vervangt Isover Nederland het komende jaar haar huidige glaswoloven voor een nieuw, hybride exemplaar. Dit betekent dat 50% van de verwarmingscapaciteit van de nieuwe oven, het kloppende hart van de fabriek, bestaat uit elektriciteit. Voor de resterende warmtebehoefte wordt de oven verbeterd door de toevoeging van pure zuurstof in plaats van gewone lucht, in combinatie met gas. De zuurstof wordt geleverd door een zuurstofinstallatie die gelijktijdig met de oven wordt geïmplementeerd.

“Na deze aanpassing stoten we veel minder CO2 uit. De besparing in uitstoot van de fabriek staat gelijk aan de besparing CO2 van 100.000 zonnepanelen gedurende de eerste tien jaar. Bovendien daalt het gasverbruik van de oven met meer dan de helft en het energieverbruik met ruim een kwart”, aldus Mark Rippens, fabrieksdirecteur van Isover Nederland.

Rippens: “Ook op het gebied van stikstof hebben we al grote stappen gezet. Sinds 2017 produceren we ‘Friendly glass wool’ op basis van een natuurlijke binder, waar een groot deel van ons assortiment momenteel uit bestaat. Mede hierdoor hebben we sinds 2000 de uitstoot van ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx) respectievelijk met 75% en 65% laten dalen.

De voorbereidende werkzaamheden voor het vervangen van de oven zijn reeds gestart. Medio 2024 start de bouw en in bedrijfstelling, vanaf januari 2025 produceert Isover Nederland glaswol met de nieuwe oven.

Belangrijke resultaten

De nieuwe oven biedt een milieuvriendelijker alternatief voor de huidige vlamoven die volledig met gas wordt verwarmd. Met de vervanging boekt Isover Nederland belangrijke resultaten:

  • Een vermindering van de CO2-uitstoot van de oven met 55% en de totale CO2-uitstoot van de fabriek met 20% gedurende de eerste tien jaar.
  • Een vermindering van het gasverbruik van de oven met 55%.
  • Een algehele daling van het energieverbruik van de oven met 26%.

Frank te Poel, CEO Gypsum and Insulation Building Activities BNL: “De Saint-Gobain Groep heeft zich gecommitteerd aan het behalen van een CO2-neutrale organisatie in 2050. Dit is niet iets dat je zomaar bereikt en daarom hebben we voor al onze activiteiten een Routekaart voor Verduurzamen uitgewerkt. Met de aanpassing van de oven is ons eerste doel, namelijk 20% verlaging van de CO2-uitstoot in 2025 voor de Isover fabriek in Etten-Leur, behaald. Tegen 2030 moeten we het volgende doel op de routekaart hebben bereikt: 33% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 2017. HFP is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling binnen de groep en geeft ons de mogelijkheid een grote stap te zetten in de richting van een CO2-neutrale organisatie. Dat onze Isover fabriek in Etten-Leur de eerste hybride glaswoloven met tot 50% elektrische verwarming ter wereld implementeert ben ik trots op.”

Technologie wereldwijd uitrollen

Na de implementatie van de hybride oven in de fabriek van Isover Etten-Leur, kunnen andere Isover fabrieken binnen het netwerk van Saint-Gobain snel volgen. Het potentiële effect van de toepassing van HFP in alle fabrieken van Saint-Gobain in Europa is eveneens een vermindering van de CO2-uitstoot met ca. 100.000 ton per jaar. Bovendien kan de technologie van HFP door andere glaswolfabrikanten worden ingezet, wat kan leiden tot een verdere vermindering van de CO2-uitstoot van de sector met een wereldwijde impact.

Meer informatie over de implementatie van de nieuwe hybride glaswoloven is te vinden op www.isover.nl/hybrideoven. Kijk voor meer informatie over de verduurzamingsdoelstellingen van Isover Nederland op www.isover.nl/verduurzamen.

Gepubliceerd op6 november 2023 om 14:01