JM Totaalafdichtingen
Als de lucht van buiten naar binnen stroomt, noemen we dat infiltratie. Gaat de lucht van binnen naar buiten dan noemen we dat exfiltratie. Allebei de luchtstromen zijn ongewenst en met luchtdicht bouwen pakken we beiden aan.
WAAROM IS LUCHTDICHT BOUWEN BELANGRIJK?
- Comfort in het gebouw. Bij luchtdicht bouwen is er weinig last van tocht.
- Energiebesparing. Als lucht die binnen komt wordt opgewarmd. Kost dat veel energie.
- Behoud van de constructie. Als lucht van binnen naar buiten gaat, zorgt dit voor inwendige condensatie. Condensatie kan de constructie aantasten.
- Waterdichtheid. Een voorwaarde voor een waterdicht detail is een goede dichting.
- Geluidwering. Elk luchtlek zorgt voor een vermindering van de geluidsisolatie.
LUCHTDICHT BOUWEN EN VENTILATIE
Er wordt gedacht dat luchtdicht bouwen ongezond is. Dat is niet waar, maar het misverstand is begrijpelijk. Daarom is het belangrijk een verschil te maken tussen ventilatie en infiltratie. Ventilatie is het bewust toelaten van lucht om de binnenlucht te verversen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via een gevelrooster of een WTW-systeem. Ventilatie is dus nodig. Infiltratie zien als deel van de ventilatie was vroeger misschien gebruikelijk. Ventileren gebeurt met roosters, ramen en de ventilatie-installatie. Infiltratie van lucht willen we voorkomen.
NADEN EN KIEREN
Elk gebouw heeft naden/kieren. Soms is dat nodig zoals bijvoorbeeld tussen draaiende delen. De naden en kieren willen we zo klein mogelijk houden en goed afdichten. Alle andere aansluitingen moeten we goed luchtdicht uitvoeren. Hoe je moet afdichten hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld het type aansluiting, de plaats van de afdichting.
Voor luchtdicht bouwen gebruiken wij de producten Griffon HBS-200 Liquid Rubber en FlexFoam-200.
LUCHTDICHTHEIDSKLASSE
Luchtdicht bouwen begint bij goed ontworpen details. In de praktijk gaat het ontwerpen van luchtdichte details niet altijd goed!
Fotograaf: Richard Rood