Deel deze spotlight

Kantoor veilig ontwerpen: 5 tips voor architecten

Tekst
BeeldXYTO Media

Op het eerste gezicht lijkt een kantoor veilig, zonder echte gevaren, toch? Maar ook hier kan makkelijk iets misgaan. Het is dus belangrijk om goed naar het ontwerp van een kantoor te kijken en te zorgen dat het echt veilig is. Hoe richt je deze werkplek veilig in? Waar moet je op letten voor de veiligheid als je een gebouw ontwerpt? En hoe zorg je voor veilige regels in een gemeentelijk plan? Wij hebben 5 tips.

Scheid of cluster functies

Sta jij op het punt om een kantoor te ontwerpen? Het is dan slim om verschillende delen van het kantoor te groeperen of te scheiden. Dit is weer afhankelijk van hoe riskant of gevoelig ze zijn. Zet bijvoorbeeld geen gevaarlijke constructies vlakbij de plekken waar mensen werken. Door dingen die bij elkaar horen dicht bij elkaar te zetten, verklein je de kans op problemen en maak je het kantoor ook nog eens efficiƫnter.

Beperk het aantal mensen in risicovolle zones

Een belangrijk punt bij het inrichten van een kantoor is om niet te veel mensen dichtbij plekken met risico's te hebben. Dit kun je doen door goed na te denken over hoe dicht gebouwen op elkaar staan, hoe hoog ze zijn en hoeveel mensen er werken. Als je zorgt dat er minder mensen in de buurt zijn van plekken waar iets mis kan gaan, is de schade bij een ongeluk veel kleiner. Je kunt ook poortautomatisering kopen om bepaalde risicovolle zones af te schermen voor onbevoegd personeel.

Integreer veiligheidsmaatregelen tijdens de bouw

Het is echt noodzakelijk om al tijdens het bouwen van het kantoor aan de veiligheid te denken. Zorg bijvoorbeeld voor een stevig gebouw, gebruik materialen die niet snel vlam vatten en zet systemen in zoals goede ventilatie, sprinklers en alarmen voor als je snel moet ontruimen. Als je dit meteen doet wanneer het kantoor gebouwd wordt, maak je het veel veiliger voor iedereen.

Vermijd risicovolle activiteiten in de buurt van kwetsbare gebouwen

Een goede manier om je kantoor veilig te maken, is door gevaarlijke dingen weg te houden van plekken waar kwetsbare gebouwen staan, zoals scholen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven. Kijk goed waar deze gebouwen zijn en zorg ervoor dat ze niet dichtbij plekken komen waar risico's zijn.

Houd rekening met de gebruiksfunctie van het kantoor

Bedenk ook wat er allemaal in dat kantoor gaat gebeuren. Kijk naar de risico's die kunnen ontstaan door de werkzaamheden en bedenk hoe je die zo klein mogelijk kunt maken. Door goed na te denken over het doel van het kantoor, kun je zorgen voor een veilige en prettige plek voor iedereen die er werkt. Met deze 5 tips kun jij een kantoor ontwerpen dat gericht is op veiligheid.

Gepubliceerd op26 maart 2024 om 11:16