Deel deze spotlight

Lichtstraten plat dak

Tekst
BeeldXYTO Media

Een lichtstraat voor een plat dak voorziet de ruimte eronder van natuurlijk daglicht. Bovendien is er sprake van een meerwaarde voor de woning. Het ruimtelijke effect neemt toe door de zee van licht die via de langwerpige constructie naar binnen valt. Een lichtstraat bestaat uit een framesysteem met meerdere vensters. Er zijn verschillende soorten lichtstraten voor een plat dak om een keuze uit te maken.

Verschillende soorten lichtstraten

De hoeveelheid licht dat naar binnen valt vanuit een lichtstraat op een plat dak is onder meer afhankelijk van de afmeting. Ook het type uitvoering heeft daar invloed op. In het midden van een plat dak is het bijvoorbeeld mogelijk om een zadeldak of schilddak te monteren. Een uitvoering in de vorm van een lessenaar lichtstraat is vrijstaand in een dak te plaatsen.


Zadeldak lichtstraat

Een zadeldak betreft een uitvoering van een lichtstraat, waarbij er aan twee kanten sprake is van schuine vensters. Deze lopen vanuit het midden naar boven, zodat er als het ware een schuin dak ontstaat. De hellingshoek is bij dit type lichtstraat voor een plat dak veelal 15 graden. De lichtinval komt door de schuine omhooglopende uitvoering van twee kanten. Een dergelijke uitvoering voorziet in een stijlvolle uitstraling.

Schilddak lichtstraat

Een schilddak is een uitvoering van een lichtstraat voor een plat dak, waarbij er sprake is van vier schuine zijdes. Dit zorgt voor een luxe en exclusieve uitstraling in de ruimte. De vier schuine kanten combineren met een lage kantafwerking.

Lessenaar lichtstraat

Een lessenaar is een toepassing van een vrijstaande lichtstraat, waarbij er een of meerdere vensters op een schuine manier geplaatst worden. Dit is een lichtstraat die gemakkelijk te monteren is in een plat dak, zoals van een uitbouw. Overigens is deze uitvoering eveneens geschikt om toe te passen in een schuin dak of gevel.


Welke lichtstraat geeft het meeste licht?

Een schilddak geeft door de uitvoering met vier schuine zijden in combinatie met de kantafwerking op een laag niveau het meeste licht in de ruimte.


Keuze uit verschillende materialen

Een lichtstraat voor een plat dak biedt met betrekking tot de combinatie van materialen uiteenlopende mogelijkheden. Er is wat dat betreft rekening te houden met de stijl en materialen van de woning. Indien de kozijnen van een uitbouw bijvoorbeeld van hout zijn gemaakt, kan het frame van de lichtstraat daar eveneens van worden gemaakt. Het is echter ook mogelijk om voor een stalen constructie te kiezen. Daarnaast zijn er opties om een lichtstraat zonder frame uit te voeren. Bij een houten frame is het overigens wel van belang om deze van een speciale coating te voorzien. Op deze manier is er namelijk minder onderhoud nodig.


Veiligheidsglas

Een lichtstraat voor een plat dak dient uiteraard wel aan bepaalde eisen te voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het glas stevig genoeg is om bestand te zijn tegen allerlei weersinvloeden en factoren van buitenaf. Daarnaast is het van belang om met inbraakgevoeligheid rekening te houden net als met isolerende eigenschappen. In dat kader wordt ook aanbevolen om in elk geval HR++ veiligheidsglas te gebruiken.


Zonwering op lichtstraat

Het is afhankelijk van de inval van het zonlicht en de persoonlijke wensen om aan zonwering voor de lichtstraat te denken. Wat dat betreft zijn er zowel van binnenuit als van buitenaf mogelijkheden om fel zonlicht te weren. Overigens zijn er uitvoeringen van lichtstraten verkrijgbaar die uitgevoerd zijn met glas dat over een warmtewerende coating beschikt. Zo bestaat er ook zonwerend glas om niet alleen de warmte te weren, maar ook fel zonlicht buiten te houden. Bij de toepassing van zonwering op de lichtstraat vanaf de buitenkant geldt dat dit de meest efficiƫnte methode is. Dit is echter wel duurder dan zonwering aan de binnenkant van de lichtstraat te plaatsen.

Gepubliceerd op28 februari 2023 om 11:42
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga