Deel deze spotlight

Maankwartier haalt warmte en koude uit mijnwater

Tekst
BeeldNathan Systems

Het Maankwartier is een nieuw stadgebied van ruim 50.000 m² in Heerlen. Het is de nieuwe aorta van de stad en verbindt twee centrumdelen ter hoogte van het nieuwe NS-station. Maankwartier, ontworpen door Michel Huisman, is goedbeschouwd eigenlijk één groot kunstwerk dat de mogelijkheid biedt om er in te wonen en werken. Schoonheid, sfeer en kwaliteit zorgen samen voor een aangename omgeving.

Mijnwater

De architectuur van de gebouwen in het Maankwartier verwijst naar de oude mijnindustrie in Heerlen en omgeving. Die oude mijnindustrie komt ook nog op een andere bijzondere wijze terug: het gehele Maankwartier is namelijk aangesloten op mijnwater uit de oude mijnen. Dat water zorgt ervoor dat de woningen, winkels, kantoren en een hotel worden verwarmd en gekoeld en worden voorzien van warm tapwater. Met dit innovatieve concept wordt achtergebleven water in de oude ondergrondse mijnwaterreservoirs ingezet voor het verwarmen en koelen van vele gebouwen in de omgeving. De mijngangen liggen op verschillende diepten, waardoor het water in die gangen verschillende temperaturen heeft. Het water uit de lager gelegen gangen wordt gebruikt om te verwarmen en het water uit de hoger gelegen gangen om te koelen. Nathan is de leverancier van dit duurzame totaalconcept.

Concept

Het inzetten van warmtepompen in combinatie met warmtedistributie is in projecten van deze omvang niet ongewoon. Wel uniek is de combinatie met het gebruik van mijnwater. Het mijnwaterconcept bestaat uit een groot distributienetwerk, dat opgebouwd is uit verschillende clusternetwerken. Elk cluster bestaat uit een aantal gebouwen. Binnen zo’n cluster vindt energie-uitwisseling plaats, afhankelijk van de warmtebehoefte van de verschillende gebouwen binnen zo’n cluster. In het Maankwartier is er één centrale plek die de koppeling vormt met het clusternetwerk. Ieder gebouw binnen een cluster heeft zijn eigen energiecentrale, die bestaat uit een reeks alpha innotec warmtepompen.

Verbindend en vernieuwend

Het Maankwartier bestaat uit drie met elkaar verbonden delen: Noord, Plaat en Zuid; elk met een eigen invulling. In Zuid bevinden zich appartementen, winkels, een gedeelte van het hotel, een parkje en een ondergrondse parkeergarage. De Plaat is de verbinding tussen de zuid- en de noordzijde van het Maankwartier. Het Maankwartier welft eigenlijk organisch over de spoorlijn en het station heen. Ronde en gebogen vormen bepalen het beeld. Wat direct opvalt is de Heliostraat in de smalle hoge toren op het Maanplein, die boven alle gebouwen in het Maankwartier uittorent. In het centrum van die toren hangt een bol met een spiegel. De bol kantelt met de spiegel richting de zon. Een astronomisch uurwerk houdt nauwkeurig bij waar de zon staat en hoe hoog de sensor moet zoeken. Op dat moment wordt het zonlicht ‘gevangen’ en via de spiegel van de kern van de toren naar beneden gebracht. Zo wordt alles in de toren, tot op de laagste verdieping, verlicht door de zon.

“Uniek en duurzaam totaalconcept.”

“Oude ondergrondse mijnwaterreservoirs worden ingezet voor verwarmen en koelen van gebouwen.”

Nathan

www.nathan.nl

Gepubliceerd op3 december 2019 om 9:52