Maquettes bestaan uit verschillende soorten materialen en deze variëren van hout tot papier en van gips tot kunststof. Daarnaast zijn er verbindende stoffen, zoals lijm en andere grondstoffen die gebruikt worden om een maquette te maken. Deze combinatie van allerlei stoffen heeft invloed op de mogelijkheden om maquettes te bewaren. De conditie van materialen gaat in de loop der tijd achteruit. Daarom is het voor maquettes bewaren van belang om met een aantal richtlijnen rekening te houden.
Bewaar maquettes in stofvrije omgeving
Het is om de maquettes in een goede staat te houden van belang deze vrij te houden van stof. Daarom is het aan te raden om de maquette in een stofvrije omgeving te bewaren. Er is hiervoor een simpele oplossing beschikbaar. Een goede manier is bijvoorbeeld om een open rek te gebruiken en daar het object op te plaatsen. Door hier een katoenen doek overheen te hangen, blijft de maquette stofvrij. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de doek niet op de maquette komt te liggen. Is er sprake van een groot miniatuurobject? In dat geval is het aan te raden om indien daar ruimte voor is een pallet te gebruiken. Door de materialen met een doek tegen stof te beschermen, is er ook meteen sprake van bescherming tegen lichtinval.
Maak dozen waar het miniatuurobject in past
Het open rek dat dient om maquettes met een katoenen doek stofvrij en vrij van lichtinval te houden, dient geschikt te zijn om een doos op maat onder neer te zetten. Daarbij is het ideaal als de dozen gemaakt zijn van zuurvrij karton. De doos op maat dient als een extra bescherming tegen stof, aanraking en uv-licht. Bij het gebruikmaken van meerdere dozen is het handig om deze van labels te voorzien. Dit kan door een foto te maken van de maquette en deze op de doos te plakken of het project een code of een naam te geven. Op deze wijze is het bij het zoeken naar een bepaalde maquette niet nodig om iedere doos te openen.
Bewaar de maquettes van de grond af
Het is aan te bevelen om maquettes niet op de grond neer te zetten, maar deze op enige afstand daarvan te bewaren. Denk daarbij aan tien, twintig of dertig centimeter afstand vanaf de grond. Door afstand te creëren en het object boven de grond te bewaren, is het gemakkelijker om de ruimte schoon te maken. Daarnaast voorkom je op deze wijze dat er rechtstreeks contact is tussen de maquette en de vloer. Bij een eventuele lekkage met vocht op de vloer, blijft het object bovendien droog. Het is eveneens belangrijk om maquettes te bewaren in een horizontale opstelling. Hierdoor blijft de originele stand bewaard en wordt het risico op beschadigingen verkleind.
Verplaats maquettes op een plaat
Bij het verplaatsen van een maquette om deze te bewaren in een opslagruimte is het aan te raden om het object zelf zo min mogelijk aan te raken. Dit voorkomt vetvlekken en eventuele beschadigingen. Een manier om maquettes te verplaatsen, is door van een plaat of van een steun gebruik te maken. Daar is het object op te zetten, waarbij de plaat of de steun met de handen zijn te dragen en verder direct contact is te voorkomen.
Documenteer alle maquettes
Het is aan te bevelen om bij het bewaren van maquettes deze vooraf uitgebreid te documenteren. Maak bijvoorbeeld een foto of een tekening en vermeld daarbij de afmetingen. Het is eveneens mogelijk om met software een 3D-model van de maquette te maken. Mocht er eventueel ondanks het zorgvuldig bewaren van maquettes een beschadiging optreden dan heb je alle informatie voor herstel bij de hand.
Houd rekening met het binnenklimaat
Bij het bewaren van maquettes is het van belang dat het binnenklimaat in de opslagruimte optimaal is. De objecten bestaan uit allerlei materialen en de temperatuur heeft net als de luchtvochtigheid invloed op de bewaarconditie. Een relatieve luchtvochtigheid die uitkomt tussen 50 en 55% is aan te bevelen net als een temperatuur tussen 16 en 18 graden Celsius. De stabiliteit van het binnenklimaat dient daarbij gewaarborgd te zijn. Indien er sprake is van grote schommelingen in de temperatuur of luchtvochtigheid dan heeft dat een negatieve invloed op de materialen van de maquettes.