Deel deze spotlight

Markthal Rotterdam

Tekst
BeeldBoon Edam

Na wereldsteden als Barcelona, Stockholm en Boedapest heeft nu ook Rotterdam een overdekte marktvloer. Een reusachtige versmarkt, gericht op de verkoop van vers voedsel en food gerelateerde producten, die nog niet op een dergelijke wijze te vinden is in ons land.

De 40 meter hoge markthal met 11 verdiepingen geeft ruimte aan 96 versunits. In de onderste twee lagen bevinden zich 20 winkel- en horeca-panden. Op de koppen van de hal komen terrassen. Vanaf de 2e t/m 11e verdieping komen 228 appartementen met een oppervlakte van 75m2 tot 200 m2. Onder de Markthal komt een parkeergarage met 1.200 parkeerplaatsen.

Het gebouw moest een gastvrije en open uitstraling krijgen om het publiek te trekken en tegelijkertijd moest het vanwege weersomstandigheden afgesloten worden. Deze opdracht is vervuld door een draaideur met zijn altijd open, altijd gesloten werkingsprincipe. Het gebouw Markthal heeft een BREEAM Very Good certificaat ontvangen. Voor de hal zelf is uitgebreid onderzoek gedaan naar een comfortabel binnenklimaat met een extreem laag energieverbruik. Draaideuren hebben bewezen een duurzame oplossing te zijn en dragen bij aan deze certificering.

De grote muurschildering die het gewelfde interieur bedekt, ‘Cornucopia’ van kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam, heeft een totale oppervlakte van 11.000 m² en is daarmee een van de grootste kunstwerken van Nederland. ‘Cornucopia’ toont grote afbeeldingen van marktproducten die op de markt te koop zijn, terwijl de bloemen en insecten verwijzen naar het werk van Hollandse stillevensmeesters uit de 17e eeuw.

De Markthal heeft sinds de opening talloze ontwerp- en bouwprijzen gewonnen en Boon Edam is er trots op betrokken te zijn geweest bij dit project.

Gepubliceerd op15 september 2021 om 0:00
Adres
Ambachtstraat 4
1135 GG Edam