Maritieme mast - Mast conisch aluminium, mastbok verzinkt staal, nagelbank hout en beslag RVS
Mastbok hardhout - Vlaggenmast gelamineerd bamboo
Deel deze spotlight

Materiaal vlaggenmasten: 'van klassiek hout tot koolstof'

Tekst
BeeldHolland Mast B.V.

Hout is eeuwenlang het basismateriaal voor vlaggenmasten geweest. Een prima, en mits goed behandeld, duurzaam materiaal. Inmiddels zijn de meest gangbare materialen aluminium en polyester.

Polyester masten bestaan uit glasvezelmatten met een gelcoating. Deze masten zijn vanwege de invloeden van zout uitermate geschikt voor gebruik in de kustgebieden. Wat Holland Mast betreft is aluminium het meest ideale materiaal voor een vlaggenmast. Het is sterk, licht en optimaal bewerkbaar. Holland Mast koopt haar aluminium in bij de expert op dit gebied: Nedal. De aangepaste lichtmasten voldoen aan de EN40-normering voor straatmeubilair en kunnen tevens worden voorzien van een Kiwa-gecertificeerde sterkteberekening.


Ontwikkelingen materiaal


Vanwege de hoge eisen die aan materialen worden gesteld vanuit zowel bouwkundig als Arbo oogpunt en door uitdagen in extreme lengtes, grote hoogtes en functionaliteiten komen ook andere materialen in beeld of werken we met combinaties van materialen. Pneumatisch uitschuifbaar of horizontaal roterend om het wikkelen van de vlag om de mast te voorkomen zijn hier goede voorbeelden van. Wanneer behoefte is aan extreme sterkte maken we gebruik van een mast uit koolstofvezel. Het zeer lichte materiaal is een extra voordeel. Nadelig echter, is de extreme slijtage bij wrijving. Echter, met onze know how is wrijving nagenoeg te voorkomen.


Groene vlaggenmasten


Recent zijn wij door een importeur van bamboe gewezen op de eigenschappen van zijn producten. Bamboe is 100% groen, zeer sterk en duurzaam. Reden genoeg om dit materiaal te gebruiken voor onze masten.
Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Neem onze aluminium masten. De eigenschappen van het materiaal in combinatie met het recyclegehalte van 98% waren voor ons doorslaggevend om te kiezen voor dit materiaal.


Hoge Raad in Den Haag


De mast van de Hoge Raad in Den Haag is een goed voorbeeld van gebruik van een combinatie van materialen. Het betreft een mast van 32 meter die zonder extra verbinding aan de gevel 29 meter zelfstandig uit een bordes steekt. Hiermee is dit de langste vlaggenmast van Nederland. Om de mast voldoende stijfheid te geven en uitslag tegen de gevel te voorkomen is in het onderste deel van de conische aluminium mast met een verloop van ø222 tot ø76 mm een stalen keren van 14 meter verwerkt. Na doorrekening heeft het stalen deel een wanddikte van 18 mm en het aluminium deel 5 mm. Door de naastliggende trambaan en hierdoor mogelijke reactie van metalen is de stalen kern buiten een zinklaag eveneens van een polyester coating voorzien. De gehele combinatie van de vlaggenmast en onderdelen zorgt voor een verantwoorde, duurzame en functionele vlagvoering.


Holland Mast denkt mee en produceert desgewenst op maat. Want vlaggen, die maken het verschil. ■

Gepubliceerd op5 april 2017 om 0:29