Deel deze spotlight

Modernistische bouwstijl

TekstIngeborg Postema
BeeldPixabay

De modernistische bouwstijl heeft in het verleden voor een doorbraak gezorgd in de traditionele architectuur. De nadruk is met deze bouwstijl komen te liggen op minimalistische en sobere ontwerpen met veel aandacht voor ruimte, licht en lucht. De functionele eigenschappen vormen de basis van de modernistische bouwstijl die tot ver in de twintigste eeuw de boventoon voerde als onderdeel van de moderne architectuur.

Ontwikkeling modernistische bouwstijl

De ontwikkeling van de modernistische bouwstijl is al in de negentiende eeuw in gang gezet, maar kreeg in het begin van de twintigste eeuw volop de aandacht. Er zijn verschillende architecten die zich hebben gericht op het ontwerpen van functionele gebouwen. Le Corbusier is een architect die zich daarop heeft toegelegd en de ontwerpen vorm gaf door deze aan de functionaliteit van gebouwen aan te passen. Er is zelfs een functionele stad bedacht door Le Corbusier in samenwerking met andere architecten, waarbij hoogbouw een belangrijke rol speelde. Het uitgangspunt daarbij was om elementen uit het dagelijkse leven op een ruimtelijke manier van elkaar te scheiden, zoals wonen, vervoer, werken en recreatie.

Functionele efficiëntie

De modernistische bouwstijl kreeg vorm door functionaliteit te combineren met efficiëntie. In de praktijk leverde dat ontwerpen op van gebouwen waarbij er gebruik werd gemaakt van materialen als gewapend beton en staal en van standaard bouwonderdelen. Ook andere materialen als baksteen en glas werden gebruikt voor de bouw. De moderne architectuur kent, voor wat betreft het uitgangspunt van functionele efficiëntie, een stroming in de vorm van functionalisme. In deze modernistische bouwstijl is er sprake van dat de functie van het gebouw bepalend is, voor zowel het uiterlijk als de constructie met minimalistische kenmerken, zonder dat er ruimte is voor niet-functionele versieringen en details.

Kenmerken modernistische bouwstijl

Licht, ruimte en lucht zijn de basiskenmerken van de modernistische bouwstijl met de nadruk op een minimalistisch voorkomen.

· Licht, ruimte en lucht

· Open ruimtes zonder muren

· Beton, staal glas en bakstenen

· Platte of schuine daken

· Inbouwmeubilair

· Minimalistische uitstraling

· Moderne en strakke look

· Zakelijke stijl

Licht, ruimte en lucht

Licht, ruimte en lucht zijn de herkenbare elementen van ontwerpen op basis van de modernistische bouwstijl. Dat is niet alleen herkenbaar in bijvoorbeeld hoge kantoorgebouwen die in deze stijl zijn gebouwd, maar ook in woningen. Denk maar aan ruimtelijke villa’s met rechte lijnen en strakke hoeken, waarbij grote raampartijen van glas veel licht doorlaten en waar het element lucht herkenbaar is aan een dakoverstek. De toepassing van bouwmaterialen als glas en baksteen voorziet daarbij in een luxe uitstraling. De lichtinval zorgt bovendien voor een optimale beleving van een ruimtelijk effect.

Voorbeeld van modernistische architectuur

J.J.M Vegter heeft zich als architect bij het ontwerpen van de Technische School in de Groninger wijk Helpman in 1972 laten leiden door de modernistische bouwstijl. Het strak vormgegeven gebouw kent meerdere vleugels met elk een uniek, strak en modern karakter. Inmiddels is het minimalistisch en functioneel ontworpen gebouw met strakke lijnen bestemd voor woningen en bedrijven. De oorspronkelijke bouw kenmerkt zich onder meer ook door de toepassing van beton, dat als materiaal tot die tijd vooral gebruikt werd om bijvoorbeeld fabrieken te bouwen.

Gepubliceerd op19 maart 2022 om 9:01
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga