Deel deze spotlight

Naturalis Biodiversity Center

TekstBoode Edam
BeeldBoon Edam

Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in de Zuid-Hollandse stad Leiden. Op zaterdag 31 augustus 2019 heeft het gerenoveerde en uitgebreide Naturalis Biodiversity Center opnieuw de deuren geopend. Het gebouwencomplex - ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten Boon Edam leverde 2 grote, automatische tourniquetdeuren in de spectaculaire gevel voor de entrees Oost en West.

Atrium

Bij binnenkomst door de automatische tourniquetdeur wacht de bezoekers bij aankomst in het spectaculaire atrium een verrassing: de buitengevel die een wit betonnen uiterlijk heeft, is binnen bekleed met eikenhout. Binnen het gebouwencomplex van Naturalis vormt het atrium het verdeelcentrum: van hieruit worden alle onderdelen ontsloten. Op de begane grond, onder de nieuwe tentoonstellingszalen, zijn daarbij de meest publieke functies van de instelling ondergebracht: een gratis toegankelijk educatiecentrum met de naam Live Sciences, het restaurant, de winkel en het auditorium.

Automatische draaideuren in de hoofdentree

De automatische draaideuren met ingebouwd luchtgordijn in het plafond in de voor- en achtergevel bieden jaarlijks toegang aan een groot aantal bezoekers die probleemloos en comfortabel naar binnen en naar buiten moeten kunnen lopen. Sinds de opening op 31 augustus 2019 ontving het museum in vier maanden tijd een recordaantal van 275.000 bezoekers. In 2015, het laatste hele jaar dat het museum in de oude vorm geopend was bezochten ‘slechts’ 345.0000 mensen het museum. Door de toepassing van 2 automatische Tournex draaideuren als hoofdentrees wordt een optimale doorstroom van bezoekers gegarandeerd en blijft het binnenklimaat optimaal gescheiden van het buitenklimaat.

De Tournex

De Tournex is een automatische draaideur met grote diameters en ruime loopsegmenten en daarom de ideale oplossing voor de passage van winkelwagens, bagagekarren, brancards en rolstoelgebruikers bij entrees waar een grote doorloopcapaciteit nodig is. Deze volautomatische draaideur kan optioneel worden uitgerust met een showcase in de middenkolom, met vlak of gebogen glas. Deze showcase is bruikbaar als advertentieruimte of imagoversterker van de ruimte.

Drie of vier deurvleugels

De Tournex is leverbaar met drie of vier deurvleugels. De drievleugelige uitvoering biedt een ruimer compartiment voor extra comfort, terwijl de viervleugelige versie een bredere dagopening biedt en een nog efficiëntere doorloop in twee richtingen tegelijkertijd. Van beide versies zijn de deurstellen omklapbaar, zodat er in geval van brand of andere noodsituaties een brede vluchtweg ontstaat.

Inbraakwerende Tournex

Naast de "normale" Tournex is er ook een Klasse 3 inbraakwerende versie beschikbaar. De inbraakwerende versie van de Tournex is getest, beoordeeld en gecertificeerd door SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) conform de Nederlandse norm NEN5096 en de Europese norm ENV1627. Het belangrijkste onderdeel van de inbraakwerende versie van deze draaideur bestaat uit speciale roldeuren ten behoeve van de nachtafsluiting die zijn voorzien van meervoudig beschermde vergrendelpunten. De Tournex wordt geleverd met inbraakvertragende, gelamineerde P5A glaspanelen overeenkomstig de EN356 normering.

Gepubliceerd op14 april 2021 om 8:30