Voor een optimale akoestiek komt men naar Akoestiek Comfort.
Ook voor omgevingen zonder systeemplafond, bijvoorbeeld in een industrieel ontwerp, heeft Akoestiek Comfort esthetisch prachtige oplossingen.
Deel deze spotlight

Niet isoleren, kitten en purren maar absorberen!

Tekst
BeeldAkoestiek Comfort

'In beginsel wordt er doorgaans minimaal aandacht besteed aan de akoestiek in woon- en werkomgevingen. Pas wanneer men hinder ondervindt van geluid afkomstig van collega's of medebewoners, van apparatuur of van de in het pand aanwezige installaties trekt men aan de bel,' begint Gijs van Wijk, eigenaar van Akoestiek Comfort™ zijn verhaal.

‘Wij zijn specialist in het verbeteren van de akoestiek binnen kantoor- en zorgomgevingen. Het is wetenschappelijk bewezen dat prettige leef- en werkomgevingen zorgen voor gezonde en gemotiveerde mensen. En zij zijn een belangrijk, zo niet het belangrijkste, onderdeel van een organisatie. Toch wordt mijn hulp in zo’n 70% van de situaties pas na de totstandkoming van een bouwwerk of na renovatie ingeroepen. Het stucwerk is vaak nog niet eens droog,’ grapt Van Wijk. ‘Dat is heel anders dan de werkwijze in Duitsland. Onze oosterburen behandelen naast de verlichting en het binnenklimaat ook de akoestiek standaard in de ontwerpfase.’

GELUID DE BAAS

Van Wijk heeft de beschikking over diverse producten voor de verbetering van de akoestiek. Dat hij geluid de baas is, bewijst hij met zijn eigen kantooromgeving. Hoewel de ruimte met diverse werkunits over geen enkele deur beschikt en voornamelijk uit enkel glas is opgebouwd horen we niets van zijn collega’s die in de naastgelegen ruimte volop in overleg zijn en de telefonerende collega op de gang. 

AKOESTISCHE SLUIZEN

‘Men had het in 1911 al over het Lombardeffect (de neiging van sprekers om luider te praten in rumoerige omgevingen, red.). Het is inmiddels 2018 en nu krijgt akoestiek nóg niet de aandacht die het verdient. We produceren slechts 20% van ons volume zelf. De rest van de geluidsgolven wordt versterkt door weerkaatsing in de ruimte. Die 80% reduceren we met absorberende panelen die bovendien esthetisch verantwoord zijn. Ook in open kantoorruimten met flexplekken brengen we geluid onder controle. Je ervaart hier zelf hoe goed de akoestische sluizen werken. Dit kunnen wij in elk pand toepassen. We moeten stoppen met isoleren, kitten en purren en gaan focussen op absorberen.’ 

Tekst: Marieke Pool | Fotografie: Akoestiek Comfort

Gepubliceerd op14 maart 2018 om 14:44