Deel deze spotlight

Nieuwbouw Ashram college

TekstEUROLACKE
BeeldLieftink Geveltechniek

Op het terrein van het huidige Ashram College verrijst dit jaar een gloednieuw en duurzaam schoolgebouw. De Architect Broekbakema heeft zijn stempel op het gebouw gedrukt door duurzaamheid hoog in het vaandel te stellen. Het wordt een nagenoeg energieneutraal schoolgebouw en veel materialen van het huidige gebouw worden hergebruikt in het nieuwe ontwerp.

In het nieuwe gebouw worden 250 kozijnen geplaatst. Dit met een totaaloppervlakte van 1.200 m2. Daarnaast worden er twee vliesgevels geplaatst met een totaaloppervlak van 170 m2. Lieftink Geveltechniek is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bewerken en samenstellen van genoemde elementen.

Voor het conserveren van het aluminium is gekozen voor de meest duurzame manier van oppervlaktebehandeling; poedercoating. Dit past geheel in de duurzaamheidsvisie van het bestuur van het Ashram College en de architect. Lieftink nam het poedercoatproces voor haar rekening.

RAL 2001

Voor het kleuren en beschermen van de kozijnen en vliesgevels hebben de architecten van Broekbakema gekozen voor poedercoating in de kleur RAL 2001 (AE7001-2200120) in een zijdeglans uitvoering. Een expressieve, warme kleur die volledig tot zijn recht komt in combinatie met de donkere steen van de gevel.

De roodoranje kleur is ook terug te vinden in het interieur van de school. Speelse elementen in o.a de aula zijn voorzien van RAL 2001 waardoor het geheel eenheid en rust uitstraalt.

Voorbehandeling aluminium

De kwaliteit van de aangebrachte poedercoating valt of staat met de juiste voorbehandeling van de aluminium profielen.

Lieftink is een Qualicoat gecertificeerd bedrijf en werkt geheel volgens de kwaliteitsnormen van Qualicoat.

De aluminium profielen van de kozijnen en vliesgevels hebben een chemische voorbehandeling ondergaan die bestaat uit zeven stappen. Ontvetten, spoelen, vervolgens beitsen, dan twee keer spoelen gevolgd door demispoelen. Tot slot wordt, als conversielaag voor het aluminium, zirkoniseren toegepast.

Na deze chroomvrije voorbehandeling gaan de profielen de droogoven in. Als ze helemaal droog zijn, worden ze opgehangen en gaan ze naar de poedercoatcabine en vervolgens naar de moffeloven bij een temperatuur van ongeveer 190 graden.

Optimale combinatie tussen kleurrijke finish en UV-bescherming

De toegepaste poedercoatings hebben een Polyester Architectuur kwaliteit. Polyester Architectuur poedercoatings bieden de gewenste hoogwaardige kleurrijke afwerking en beschermen de elementen tegen verkleuring door UV-licht.

De poedercoatings zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen op aluminium, staal en gegalvaniseerd staal. De uitstekende mechanische eigenschappen en weersbestendigheid maken de coatings de ideale oplossing voor de aluminium elementen van o.a. het Ashram College maar zeker ook voor straatmeubilair en veranda’s.

De poedercoatings zijn Qualicoat klasse 1 gecertificeerd en verkrijgbaar in diverse kleuren, glansgraden en structuren.


Gepubliceerd op31 oktober 2023 om 0:00