Deel deze spotlight

Nieuwbouw in Port of Amsterdam

TekstPEFC Nederland
BeeldWRK Architecten en Leonard Fäustle

WRK Architecten heeft een bijzonder gebouw ontworpen: het Nautisch Coördinatie Centrum van de Port of Amsterdam. Het gebouw staat in het westelijk havengebied en reflecteert de duurzame en circulaire ambities van het Amsterdamse havenbedrijf. Het bijzondere is dat de complete constructie –wand, vloer & dak– is opgebouwd uit één en het zelfde houtproduct: Kerto LVL. Het industriële en natuurlijke DNA van dit houtproduct is volledig zichtbaar gebleven en geeft een comfort aan de gebruikers.

De circulaire economie is een focuspunt in de strategie van Port of Amsterdam. Een logische stap voor de eigen nieuwbouw, een gecombineerde kantoor- en technische functie, een duurzaam en circulair gebouw neer te zetten met gecertificeerd hout. Het pand is volledig circulair: het is gebouwd met gecertificeerd, duurzaam hout en is te ontmantelen. Ontmantelen mag overigens pas over 22 jaar, wanneer de hoeveelheid hout die voor het gebouw werd gebruikt weer is bijgegroeid in bossen.

“Dit mooie en natuurlijke bouwmateriaal draagt bij aan een aangenaam werkklimaat en past bij de ambitie om circulair te bouwen. Er is gekozen voor een eenvoudig, stoer en rechthoekig volume. Wie binnenstapt wordt echt verrast. Achter de voordeur wordt volledig gefocust op de aangename werkomgeving die een 24/7-bedrijf als Port of Amsterdam nodig heeft”,

aldus architect/partner Benjamin Robichon van WRK Architecten.

Gecertificeerd en circulair

Port of Amsterdam heeft de ambitie om de duurzaamheid van het nieuwe gebouw zodanig uit te dragen dat deze zichtbaar en comfortabel is voor de mensen die er werken. Alle 2D houten vloer-, wand- en dakelementen werden volledig geëngineerd en geprefabriceerd door de houtskeletbouwer Dupac en direct klaar voor montage aangeleverd op de bouw. De vakmensen van Dozy zijn bekend met allerlei constructie methoden, maar niet eerder mocht men vrijwel een complete nieuwbouw opbouwen én afwerken met het hoogwaardige gelamineerde Kerto® LVL fineerhout van Metsä Wood.

De toegepaste bouwmaterialen zijn demontabel en behouden hun waarde wanneer deze worden hergebruikt en zijn daarom volledig circulair.

Dankzij de constructie in PEFC- gecertificeerd Kerto LVL vuren hout heeft het gebouw de BREEAM-excellent certificering verkregen. Tevens is een lage CO2 – footprint gerealiseerd, er is welgeteld 124 ton CO2 opgeslagen in het hout. Hout uit PEFC-gecertificeerde bossen is hernieuwbaar en het bos blijft in stand. Zo blijft de opgenomen CO2 opgeslagen in het geoogste hout en nieuwe aanplant zorgt voor verhoogde opname van broeikasgassen, wat uiteraard goed is voor het klimaat.

De producerende bedrijven van dit project: Dozy Bouwt, Dupac Houtskeletbouw en Metsä Wood zijn allen PEFC Chain of Custody gecertificeerd daarmee is het hout terug te leiden naar PEFC-gecertificeerd bossen. Wil je meer informatie over PEFC Chain of Custody certificering? Dat kan op pefc.nl/coc.

Ontwerpteam en producenten

  • Opdrachtgever: Port of Amsterdam
  • Locatie: Capriweg 32, Amsterdam
  • Ontwerp: WRK Architecten
  • Aannemer: Dozy Bouwt
  • Houtconstructeur: Ingenieursbureau Vreeswijk
  • Hoofdconstructeur: Ingenieursbureau Boorsma
  • Installaties: Bordewijk AdviseursPrefabricage
  • Kerto LVL elementen: Dupac Houtskeletbouw
  • Leverancier Kerto LVL: Metsä Wood
Gepubliceerd op28 mei 2021 om 8:30