Deel deze spotlight

Nieuwbouw met co-makers

TekstDagmar Middelkoop
BeeldFAAY

Het Haerenkwartier in Oosterwolde. Een wijk met jaren zestig woningen, toe aan vernieuwing.

Woningbouwcorporatie Actium had de keuze, of alle jaren zestig woningen dusdanig renoveren zodat ze voldoen aan de normen van nu, of een gehele woonwijk vernieuwen. Gekozen is voor het laatste. De bestaande woningen worden door Nijhuis Bouw BV gesloopt en ‘teruggebouwd’, maar dan met iets extra’s, zodat het Haerenkwartier herkenbaar blijft.

Als co-maker van Nijhuis gaat FAAY de complete kant-en-klare Kingsize scheidingswanden leveren van in totaal 170 energieneutrale woningen

De woningen zijn duurzaam ontwikkeld, gasloos, energieneutraal, en voldoen volledig aan de nieuwe eisen met betrekking tot daglicht, geluid, ventilatie en isolatie.

In 40 werkdagen een nieuwe woning

De bouwperiode voor de woningen is zeer kort. Het slopen en herbouwen van de woning zal binnen het korte tijdsbestek van 40 werkdagen plaatsvinden. De bewoners worden zoveel als mogelijk ontzorgd: ze krijgen een tijdelijke wisselwoning, de verhuizing wordt voor ze geregeld en na 40 dagen kunnen ze hun nieuwe woning betrekken.

Prefab, efficiënt en flexibel

Zo’n korte bouwtijd vraagt om een perfecte planning en snelle bouwmethodes. Door gebruik te maken van prefab bouwonderdelen kan Nijhuis de hoge bouwsnelheid halen. Alle oplossingen, vanaf de fundatie tot en met de laatste installatie worden uitgetekend. Belangrijk in dit hele verhaal zijn de zogeheten co-makers. Opdrachtgever, aannemer en co-makers delen en registreren hun inzichten om er samen van te leren.

4,5 meter lang

Faay is een van deze co-makers. Zij levert de complete kant-en-klare Kingsize scheidingswanden die in dit project gebruikt gaan worden, de wanden zijn verdiepingshoog en kunnen tot 4,5 m lengte geleverd worden. De panelen bestaan uit een vlaskern welke aan weerskanten is voorzien van een vezelversterkte plaat. Sleuven voor buizen, leidingen en elektradozen, verjongingen en andere frezingen worden in de fabriek reeds geïntegreerd. De wanden en bijbehorende installaties zijn standaardoplossingen, maar de klant bepaalt uiteindelijk welke stopcontacten hij wel of niet wil benutten. Alles is van te voren afgestemd. Ook de meterkasten worden in dit project prefab in het werk gehesen. Het werken met prefab producten vergroot niet alleen de bouwsnelheid, maar vermindert ook de arbeid op de bouwplaats, minimaliseert de transportbewegingen in de woonwijk en reduceert zo het afval op de bouwplaats. Einddoel is een nog snellere uitvoering van het bouwproces.

Logistieke structuur loont

Werken met prefab (droge) onderdelen leidt tot een enorme reducering van de bouwtijd, vereenvoudiging en stroomlijning van het productieproces, een enorme verlaging van faalkosten en een stijging van de kwaliteit. De prefab elementen worden in volgorde van montage én op het juiste moment op de bouwplaats afgeleverd (Just-in-Time).

Gepubliceerd op28 april 2021 om 0:00