De woningmarkt bevindt zich op een kantelpunt met een dalend aantal woningaankopen. De prijsstijging is in de zomer al wat afgevlakt, maar de stijgende hypotheekrente en inflatie lijken nu voor een daling van de huizenprijzen te gaan zorgen. In het derde kwartaal zijn de woningprijzen volgens NVM ten opzichte van een kwartaal eerder met 5,8% gedaald. ABN Amro verwachtte eerder nog een stijging van 2,5% voor 2023, maar daar is inmiddels een daling van 2,5% voor in de plaats gekomen. De oververhitte woningmarkt is daarmee aan het afkoelen, waardoor er weer een gezonde balans kan ontstaan.
Minder interesse door stijgende hypotheekrente
Een belangrijke reden van de afkoeling van de woningmarkt is de stijgende hypotheekrente die inmiddels rond 4% uitkomt. Hierdoor krijgen mensen een minder hoge maximale hypotheek in vergelijking met een hypotheekrente van bijvoorbeeld 1,5%. Het rentepercentage is in korte tijd fors gestegen en dat zorgt ervoor dat er minder kopers op de markt zijn. Hierdoor stijgt het aanbod van woningen die te koop staan. De hypotheekrente speelt namelijk een belangrijke rol in de financiële ruimte die mensen krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. De stijgende rente zorgt voor een toenemend aanbod van koopwoningen, maar tegelijkertijd ook voor een daling van de huizenprijzen.
Minder belangstelling oude woningen door hoge energiekosten
Een andere reden voor het afkoelen van de woningmarkt ligt in de inflatie met onder meer stijgende energiekosten. Hierdoor is bestaande bouw met huizen die slecht geïsoleerd zijn minder populair. De hoge energiekosten vormen vaste lasten die maandelijks betaald moeten worden. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract komen de kosten van hoge gasprijzen op een haast onbetaalbaar niveau uit. Overigens leidt dit wel tot meer interesse voor energiezuinige nieuwbouwwoningen en bestaande woningen die recent duurzaam zijn gerenoveerd. De hoge energielasten spelen bij dit type woningen namelijk veel minder een rol. Bijvoorbeeld omdat er minder of geen afhankelijkheid is van gas.
Onderhandelingsruimte neemt toe
De woningmarkt lijkt in balans te komen, zodat kopers en verkopers elkaar meer tegemoetkomen. Daar waar het voorheen nodig was om een bedrag ver boven de vraagprijs neer te leggen en tegen elkaar op te bieden, is dat nu niet meer automatisch het geval. Het aanbod van koopwoningen neemt toe en dat biedt meer mogelijkheden om te onderhandelen. Kopers hebben tegenwoordig de keuze uit gemiddeld 2,8 huizen, maar dat aantal moet nog verder toenemen om de balans te laten doorslaan naar een kopersmarkt. In vergelijking met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 80% van het aantal woningen dat te koop staat. In juli is de stijging van het aanbod versneld met een toename van 24% ten opzichte van een jaar geleden.
Geen wachtlijsten meer
Het was tot begin dit jaar lastig om langs te komen om een huis te bezichtigen. Er werden al lange tijd wachtlijsten gehanteerd. Potentiële kopers hebben nu niet meer met een wachtlijst te maken, maar kunnen voor een bezichtiging direct een afspraak maken. Verkopers vangen daardoor niet meer altijd de hoofdprijs voor de woning. Bovendien bestaat er een mogelijkheid dat kandidaat-kopers de verdere ontwikkeling op de woningmarkt afwachten. Verkopers willen uiteraard het liefst nog van de hoogste prijs profiteren en zijn wellicht geneigd om het huis daarom sneller te koop te zetten. Het aanbod kan hierdoor verder toenemen met als mogelijk effect dat de prijzen verder afnemen.
900.000 nieuwe woningen tot en met 2030
Minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft het plan om tot en met 2030 een totaal van 900.000 nieuwbouwwoningen te laten bouwen. Er worden hierover afspraken gemaakt met alle provincies. Een belangrijk doel van het woonbeleid is om meer betaalbare nieuwbouwhuizen te gaan bouwen. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal fors afgenomen vanwege onder meer de hoge koopprijzen. Er zijn volgens NVM minder dan tienduizend nieuwbouwhuizen verkocht in het derde kwartaal. Dit is het laagste aantal gerekend vanaf 2014. Projectontwikkelaars houden hier rekening mee en stellen nieuwbouwprojecten dan ook uit. Indien dit tot een dip in de bouw leidt, neemt het aanbod van nieuwbouw af en gooit dat mogelijk roet in de plannen van minister De Jonge. Bovendien is er nog altijd sprake van krapte op de woningmarkt en is dit probleem niet snel opgelost.