Op de Oude Rijkswerf Willemsoord is niets middelmatig; geen gebouw wordt hier neergezet om na enige tijd weer te verdwijnen. Monumentale kwaliteit en duurzaamheid staan voorop. De Rijkswerf heeft dan ook tot op de dag van vandaag een markante betekenis voor Den Helder.
Stadhuis Den Helder wordt gehuisvest in twee bestaande panden (pakhuizen) op Willemsoord. Gebouw 72, dat in tegenstelling tot gebouw 66 geen monumentale maar een beeldbepalende status heeft, zal qua uiterlijk het meest veranderen. Aan de kopse kant, met zicht op de schepenhelling en Binnenhaven, zijn bijzonder grote raampartijen gepland. Dit om het gebouw geschikt te maken voor een werkomgeving.
Gerd De Lathauwer, key account manager bij EUROLACKE Powdercoatings, legt uit; "De architect houdt vast aan samengestelde delen. Dit sluit modulair maken van de enorme raamkaders uit. De delen zijn zo groot (6 x 3.8 meter), dat chemisch voorbehandelen in een badenreeks of sproeitunnel conform Qualicoat SeaSide simpelweg niet gaat lukken. Toch willen we in Den Helder (corrosiebelastingsklasse C5) geen enkele concessie doen met betrekking tot de technische prestatie van het systeem. Iets uitzonderlijks ontstaat naar mijn mening alleen, als je in de keten krachten bundelt.”
Bovenstaande beschrijft de start van een bijzonder project met een exceptioneel samenspel tussen EUROLACKE Powdercoatings, Kersten Constructie, Meulendijks Straal- & conserveringsbedrijf, AD Chemicals en M2LAB. Samen nadenken over iets dat niet maakbaar lijkt, maakbaar maken en vooraf verifiëren of het allemaal standhoudt in relevante corrosietesten.
Het stadhuis, met een oppervlakte van 6.800m2, zal in de zomer van 2023 in gebruik worden genomen.
www.eurolacke.nl/projecten