Toegankelijkheid is een steeds belangrijker wordend onderwerp bij het ontwerpen van nieuwe en het renoveren van bestaande gebouwen. Zo is het al opgenomen in de categorie gezondheid van de BREEAM-NL richtlijn. Een traplift is een van de meest overwogen woningaanpassingen om de toegankelijkheid te verhogen. Onder andere vanwege de korte levertijd en omdat een woning snel en zonder grote verbouwingen als het ware traploos wordt.
Een buitentraplift is een traplift die geschikt is voor gebruik buitenshuis. De traplift is hierop aangepast, door de rail en stoelonderdelen onder andere te galvaniseren. Ook is een traplift voor buiten standaard voorzien van een waterdichte en weerbestendige hoes.
Rekening houden in het ontwerp
Een belangrijk voordeel voor architecten is dat een traplift vaak niet direct geplaatst hoeft te worden. Trapliftenfabrikant Otolift beschikt bijvoorbeeld over een dusdanig assortiment dat er voor vrijwel elke (buiten)trap een oplossing is. Maar ook als een traplift nu nog niet nodig is, kan het goed zijn om er wel vast rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan een overdekte ruimte bij de trap, waar de traplift altijd droog staat. Ook is het dan mogelijk om alvast een standaard buitenstopcontact te integreren in het ontwerp.
Plaatsing is vrijwel altijd mogelijk
Hoe breder de trap is, hoe makkelijker een traplift erop geplaatst kan worden. Dit geldt zowel voor binnen als voor buiten. Maar door innovatieve technieken past een traplift al op een trap van 60 centimeter breedte. Het kan daarom goed zijn om vooraf contact op te nemen met een fabrikant, om ervoor te zorgen dat de traplift gegarandeerd past. Dat kan ook fijn zijn als je voor de trap gebruikmaakt van bijzonder of kostbaar materiaal. Hoewel de traplift normaal op de trap gemonteerd wordt, kan de fabrikant meedenken over alternatieve bevestigingsmogelijkheden.
Uitstraling van de buitentraplift
Natuurlijk speelt esthetiek ook een rol in het zorgvuldige ontwerp van de buitenruimte. Een traplift voor buiten kan daarom aangepast worden naar smaak. Zo kan de rail in een RAL-kleur naar keuze uitgevoerd worden. En de rail kan zo geplaatst worden dat de stoel van de traplift uit het zicht geparkeerd kan worden. Zo is enkel de dunne rail zichtbaar.
Of de traplift meteen geplaatst wordt tijdens het (ver)bouwen of later maakt dus niet uit. Wel is het goed om vooraf na te denken over de mogelijkheid ervan en waar de lift dan zou komen. Door bij elk project rekening te houden met mobiliteitshulpmiddelen, wordt er op een belangrijke manier bijgedragen aan een gebouwde omgeving die voor iedereen toegankelijk is.