Binnen iedere branche is het voeren van een functioneringsgesprek wel zo gewenst, al dan niet vereist. Zo ook in de wereld van exterieurarchitecten. En ook al is jouw team maar al te druk in de weer met het opleveren van tekeningen en het behalen van deadlines. Door regelmatig een functioneringsgesprek te plannen, kan het zomaar zo zijn dat de ontwikkeling bij iedere werknemer sneller kan vorderen. Waar je zoal aan moet denken tijdens het plannen en het voeren van een functioneringsgesprek, lees je in dit blog.
Plan het functioneringsgesprek altijd periodiek in
Ga je aan de slag met het plannen van een functioneringsgesprek? Zorg er dan altijd voor dat je dit meteen op een periodieke basis doet. Denk daarbij aan de eerste week van het nieuwe kalenderjaar of aan het einde van ieder kwartaal. Hierdoor weet het team van exterieurarchitecten meteen wat er van hem of haar wordt verwacht. En dat schept meteen weer een stukje duidelijkheid en je voorkomt miscommunicatie wanneer de gesprekken nu precies worden gevoerd.
Zorg ervoor dat je de belangrijkste punten van aandacht van tevoren alvast op de mail zet naar de werknemers
En ben je druk in de weer met het voorbereiden van het functioneringsgesprek? Op het moment dat je de belangrijkste aandachtspunten hebt geformuleerd, is het slim om deze van tevoren ook alvast naar de werknemer te sturen. Hierdoor kan er ook aan de andere kant van de tafel de nodige voorbereidingen worden getroffen en jullie weten zeker dat jullie gedurende het gesprek op één lijn zitten. Hierdoor verloopt het functioneringsgesprek net wat soepeler en voorkom je dat er onverwachte verrassingen in beeld komen.
Geef de werknemer de ruimte om vragen te stellen of een discussie over de functie aan te gaan
Het kan zomaar zo zijn dat je de diepte in wilt gaan tijdens een functioneringsgesprek. Misschien ben je niet helemaal tevreden over bepaalde projecten die op zijn geleverd. Of je wilt juist het gesprek aangaan voor een eventuele promotie. Door hier tijdens een functioneringsgesprek uitgebreid de tijd voor te nemen, kunnen hier kritische vragen en antwoorden uitkomen. Geef de werknemer daarom altijd ruim de tijd om een antwoord toe te lichten en luister aandachtig. Alleen op deze manier ontstaat er wederzijds respect en verloopt het functioneringsgesprek zo prettig mogelijk. Ga je op korte termijn ook al een keer met deze handige tips aan de slag?