Deel deze spotlight

patiënten genezen sneller door natuurinclusieve omgeving.

Tekst
BeeldSempergreen

Groen en gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond, dat een groene omgeving bij kan dragen aan genezing en herstel. In de zorg wordt een omgeving die het welzijn van de patiënt bevordert ook wel ‘healing environment’ genoemd. Letterlijk vertaald: een genezende of herstellende omgeving. Hierbij gaat het om bevordering van zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Een van de voordelen van een natuurinclusieve omgeving is dat de pijntolerantie van de patiënt verhoogt. De behoefte aan pijnstillers is minder en na een operatie verloopt het herstel sneller. Het groen hoeft hiervoor niet eens in de ruimte zelf aanwezig te zijn. Volgens Ulrich, R.S. die hier al in 1984 onderzoek naar deed, was de dosis en de sterkte van pijnstillers bij patiënten die uitkeken op een bakstenen muur significant hoger dan bij patiënten met uitzicht op de natuur. Ook het aantal dagen dat de patiënt opgenomen was bleek korter.

Het RIVM heeft in de kennisbundeling ‘Groen en Gezondheid’ de onderbouwde kennis over groen en gezondheid bij elkaar gebracht. Vanuit deze publicatie blijkt dat er ook een positief verband is tussen groen en een goed slaapritme. Een goede nachtrust zorgt onder andere voor stressreductie, herstel van spieren en afvoer van afvalstoffen. Goede kwaliteit van slaap staat dus gelijk aan een sneller herstel.

In de kennisbundeling wordt ook toelichting gegeven over het ‘Stress Recovery Theory (SRT)’. Hier wordt beschreven dat uitzicht op groen en het toepassen ervan leidt tot positieve fysieke gezondheidseffecten, zoals een lagere bloeddruk, een lagere hartslag en vermindering van cortisolniveaus (stresshormoon).

Uit een ander onderzoek blijkt dat wanneer mensen in een boomrijke omgeving zijn, hun immuunsysteem verbetert enhet ontstekingsniveau, de bloeddruk en het stresshormoon cortisol verlaagt. Dit onderzoek met bomen is uitgevoerd door Rachel Stancliff, vooraanstaand volksgezondheidsdeskundige uit Oxford.

Toepassing van groen is goed voor de fysieke gezondheid van mensen doordat groen schadelijke deeltjes en andere verontreinigende stoffen uit de lucht absorbeert. Van groene gevels is bekend dat ze per vierkante meter jaarlijks 2,3 kg CO2 opnemen en 1,7 kg zuurstof produceren . Blootstelling aan verontreinigende stoffen kan astmaklachten verergeren en het Dit staat weer in verband met bepaalde psychische aandoeningen zoals depressie.

Gepubliceerd op19 december 2022 om 0:00