Deel deze spotlight

Project Fenemaplein in Zandvoort

Tekst
BeeldNophadrain BV

Het Fenemaplein is een van de oudste gebruiksdaken van Nederland, aanvankelijk een 5000 m² groot verhard plein op het dak van een parkeergarage daterend uit de jaren zestig, gesitueerd aan de Zandvoortse boulevard. Het plein in Zandvoort is herontwikkeld tot duinlandschap dat evenementen kan faciliteren en een nadrukkelijke samenhang heeft met de boulevard..

Een uitdagende opdracht, waarvoor Nophadrain als ontwikkelaar van groen- en gebruiksdaksystemen de technische oplossingen heeft geleverd. In samenwerking met gemeente, landschapsarchitect en aannemer is gekozen voor drainagesystemen die afgestemd zijn op de eindinrichting: beplantingsvakken met helmgras, halfverharde paden en betonverharding.

De juiste systeemkeuze begint altijd met de bescherming van het dakbedekkingssysteem. Om deze reden werd de ND TSF-100 gekozen als een glijdende en beschermende folie voor de berijdbare zones, waarop het beloop- en berijdbare ND 600 Drainagesysteem werd aangelegd. Dit drainagesysteem is een sandwichelement op rol dat bestaat uit een noppenkern met extreem hoge druksterkte (ca. 900 kPa) waarop een monofilament filterweefsel is verlijmd.

Het drainagesysteem voorkomt de opbouw van hydrostatische druk op het dakbedekkingssysteem en beschermt deze tegen mechanische belastingen. Dat laatste wordt bij dit gebruiksdak veroorzaakt door personenwagens of grote groepen voetgangers. Het speciale filterweefsel van het toegepaste drainagesysteem is ideaal voor het aanbrengen van begaanbare en berijdbare verhardingen omdat de funderingslaag of het gestorte beton direct op dit filterweefsel kan worden aangebracht zonder het weefsel te beschadigen, zoals bij de gebruikelijke niet-geweven filtergeotextielen. Dit aspect zorgt samen met de hoge druksterkte en het verlijmen van de lagen ervoor dat de waterafvoerende capaciteit optimaal blijft.

Voor de beplantingsvakken met zand en helmgras is het ND 5+1 Drainagesysteem ingezet. Het product heeft een hoge, omgekeerde nop waardoor de noppen tot ca. 5,8 l/m² water kunnen bufferen. Daarnaast zorgt de hoge nop ook voor voldoende waterafvoercapaciteit bij daken met weinig tot geen afschot, zodat het overtollige water niet op het dakbedekkingssysteem blijft staan.

Om aan de steeds extremere klimatologische omstandigheden te voldoen, werden ND WSM-50 Waterreservoirplaten op het ND 5+1 Drainagesysteem gelegd. Deze waterbufferplaten combineren een hoge wateropslagcapaciteit van ca. 40 l / m² met een relatief laag gewicht en transporteren het opgeslagen water via capillaire zuigkracht naar de vegetatie. Dit is nog niet alles. Deze oplossing maakt het mogelijk de regenwaterbelasting tijdens piekuren te reguleren of te verminderen en maakt ook het gebruik van een fijner substraat mogelijk. Hoewel er gewoonlijk een risico bestaat dat fijne elementen worden weggespoeld en dakafvoeren en filterlagen worden geblokkeerd, fungeren deze minerale steenwolplaten als een stappen-filter en voorkomen ze dat het zand de dakafvoeren blokkeert. Zo kunnen in dit project fijne duinzanden, die de natuurlijke omstandigheden op de best mogelijke manier weerspiegelen, worden toegepast.

Gepubliceerd op15 juli 2019 om 14:21