Deel deze spotlight

Project: GEVENTILEERDE GEVELS ZONDER KOUDEBRUGGEN

Tekst
BeeldEurofast

Het voormalige boerderijcomplex De Lindehoeve in Tilburg is getransformeerd tot een appartementencomplex met tien woningen. Hierbij is een deel van de oude boerderijwoning intact gebleven en werd de rest vervangen door nieuwbouw in landelijke stijl. Het nieuwe deel is voorzien van een geventileerde houten buitenschil.

De aannemer van het project had de wens uitgesproken om de achterconstructie van de nieuwbouw, snel, eenvoudig en koudebrugvrij te monteren. Zij hebben daarop hun partner gevraagd te kijken naar de achterconstructie en de mogelijkheden voor een geventileerde gevel, die hiervoor de hulp van Eurofast inschakelde.


Voor het binnenblad, bestaande uit kalkzandsteen waarop een laag isolatie is aanbracht, adviseerde Eurofast de RDS-Afstandschroef van Rogger toe te passen. Het Rogger systeem waarvan Eurofast exclusief distribiteur is in Nederland, is in twee uitvoeringen beschikbaar: voor een houten achterconstructie en voor een aluminium achterconstructie. De verbinding is volledig ETA gecertificeerd en omdat de schroef is ingepakt met een kunststof omhulsel, ontstaat er vrijwel geen koudebrug.


De schroef kan eenvoudig gecontroleerd worden aangebracht, daardoor behoort de traditionele bevestigingsmethodieken van diagonale verbindingen om het gewicht van de buitenschil te kunnen dragen tot het verleden. De RDS-schroef creëert bij De Lindehoeve een luchtspouw van maar liefst 11 centimeter. Ondanks dat er geen zicht is op de achterwand, doordat in dit project de kalkzandsteenwand voorzien is van 100 mm dikke isolatie, is de RDS-plug moeiteloos op de vereiste diepte te plaatsen.

De lat die nodig is om de buitenschil op afstand te plaatsen, kon vervolgens gemonteerd worden door middel van de RDS-schroef, welke voorzien is van diverse controlepunten waaronder streepjes op de schroef, welke visuele controle geven met betrekking tot het gebruik van de juiste lengte van de schroef voor de uitkraging die op desbetreffende plaats nodig is. Aangezien de boven- en onder schroefdraad van deze RDS-schroef hetzelfde zijn, gaat het uitrichten en vastzetten van de regel in slecht één beweging. De RDS-schroef wordt altijd gecontroleerd op de juiste diepte aangebracht, met behulp van de speciale bijgeleverde pluggen.


Eurofast adviseert de correcte lengte en het aantal schroeven dat per M2 moet worden toegepast, door middel van een complete constructieve en technische berekening, met de juiste afstand in combinatie met het draaggewicht op een enkele recht naar achteren aangebrachte schroef.

Gepubliceerd op12 december 2020 om 8:30